Indisk dhal med raita
Dhal, dahl, daal eller dal. Ja, kært barn har mange navne. Men uanset navnet, så smager den indiske vegetarret helt fantastisk med sit væld af krydderier. Dhal er en vegetarisk ret med røde linser fra Indien. Hvis du erstatter mælkeprodukterne med plantebaserede alternativer er dhal med raita endda vegansk. Så kan den også spises af folk, som er laktoseintolerente.
Retten er både nem og hurtig at lave. Den er fyldt med masser af lækre krydderier – og så er den indiske vegetarret både billig at lave, sund og mætter godt.
Retten kan serveres med raita, som er en dejlig, kold og frisk yoghurtdressing. Yoghurten er god til at modvirke den styrke, som krydderierne i retten giver.
Retten er rigtig lækker i sig selv, men det er også lækkert med lidt brød til. Her plejer jeg at servere naanbrød eller fladbrød. Naan er et indisk madbrød, som med sin krydrede smag passer perfekt til denne ret.
Dhal kan typisk holde sig i 3-4 dage på køl i en lufttæt beholder. Retten er dog også særdeles god til fryseren. Så du kan sagtens lave en ekstra stor portion, og fryse noget ned, så du altid har god, hjemmelavet mad ved hånden.
Er du interesseret i andre spicy vegetarretter? Prøv også marrokansk harira – en spicy kikærtesuppe eller shakshuka – porchrede æg i en spicy tomatsuppe
Indisk dhal med raita – Nem velsmagende vegetarisk ret
4
personer20
minutes45
minutesIngredienser
1-2 spsk olie
4 fed hvidløg, presset
3 spsk ingefær, frisk, presset
3 tsk karry (eller garam masala)
0,5 spsk stødt spidskommen
0,5 spsk stødt koriander
0,5 tsk stødt kardemomme
1 tsk chili (eller 1-2 frisk chili)
0,5 l grøntsagsbouillon
250 g røde linser (tørre, ikke fra dåse)
2 dåser hakkede tomater
Raita (kan undlades)Frisk mynte, hakket
2 dl neutral yoghurt, græsk yoghurt eller creme fraiche
1 dl groftrevet agurk
1 fed hvidløg, presset
0,5 tsk spidskommen
Salt
Peber
Vejledning
- Find en stor gryde eller sauterpande, kom olie i og skru op på middelvarme. Tilsæt hvidløg og ingefær, og svits det under omrøring i 1-2 minutter.
- Tilsæt herefter karry, spidskommen, kardemomme, koriander og chili, og svits krydderierne under omrøring i 1-2 minutter.
- Skyl de røde linser grundigt i en si. Tilsæt dem til gryden sammen med grøntsagsfond og hakkede tomater.
- Kom låg på og lad retten simre i ca. 30 minutter eller til dine linser er møre. Din dhal skal gerne ende som en god, grødet ret. Rør i retten med jævne mellemrum. Hvis din dhal bliver for fast kan du tilsætte mere grøntsagsbouillon. Smag til sidst retten til med salt og peber og evt. nogle af de andre krydderier.
- For at lave raitaen røres alle ingredienser sammen i en lille skål. Smag til med salt og peber.
Raita er rigtig lækkert, og kan også benyttes til andre retter eller som dressing til salat eller grøntsager. - Server dhal med kold raita og evt. lidt friske koriander på toppen.
Noter
- Du kan eksperimentere med andre bælgfrugter, såsom kikærter, og med grøntsager, såsom finthakket peber, spinat, persillerod eller gulerod
- Du kan også erstatte raita med creme fraiche
- I stedet for at tilsætte friske koriander som topping på dhal kan du også benytte frisk persille
- Dhal er en god ret til fryseren. Lav evt. en kæmpe portion og kom noget i små madkasser til fryseren. Så er der altid en god omgang dhal i vente
Denne version af den indiske vegetarret er en rimelig klassisk tilgang til den traditionelle indiske dhal, men du kan sagtens freestyle lidt og tilsætte grøntsager, såsom løg, rødløg, peber, gulerod eller persillerod. Du kan desuden også eksperimentere med andre bælgfrugter, såsom kikærter.
Ved at benytte grøntsager, som du allerede har i grøntsagsskuffen kan du også få minimeret dit madspild.
Dhalen dufter fantastisk med sine mange krydderier. Det giver en skøn, krydret duft, som virkelig sætter gang i appetitten. Vegetarretten kan spises året rundt, og er skøn uanset årstid. Den er dog især virkelig god at varme sig på i de koldere måneder.
4 Comments