Chili sin carne - vegetarisk chili con carne
|

Chili sin carne

Chili sin carne er en lækker vegetarisk gryderet. Retten er perfekt til at få masser af bønner og grøntsager ind i menuen. Og så er den nem at lave, da den skal stå og simre, hvor den passer sig selv. 

Prøv også krydret indisk dhal

Retten kan typisk holde sig i 3-5 dage på køl i en tætlukket beholder. Den er dog også særdeles fryseegnet. Du kan derfor sagtens lave en stor portion, og have rester til flere dage. 

Se også opskriften på enchilads med sorte bønner.

Chili sin carne

Antal

4

personer
Arbejdstid

20

minutes
Tid i alt

45

minutes

Ingredienser

  • 2 tsk stødt spidskommen

  • 1 tsk kanel

  • 1,5 tsk stødt koriander

  • 1 tsk røget paprika

  • 1 tsk chili eller 1-2 friske chilier 

  • 4 spsk olie, til stegning

  • 3 rødløg, finthakket

  • 3 fed hvidløg, presset

  • 1 dåse majs

  • 1-2 peberfrugter, grofthakket

  • 3 gulerødder, groftrevet

  • 1 dåse hakkede tomater

  • 1,5 dl grøntsagsbouillon 

  • 1,5 dl røde linser, skyllede

  • 1 dåser kidneybønner, drænede og skyllede

  • 25 g mørk chokolade, grofthakket

Vejledning

  • Find en stor gryde eller sauterpande og tilsæt spidskommen, kanel, koriander, paprika og chili. Varm krydderierne på middelvarme, mens du rører rundt i 1-2 minutter.
  • Tilsæt lidt olie til stegning og tilsæt derefter rødløg og hvidløg og svits i 1-2 minutter, mens du rører rundt.
  • Tilsæt majs, peberfrugt, gulerødder, hakkede tomater, grøntsagsbouillon og røde linser. Lad retten simre i 20 minutter.
  • Tilsæt røde kidneybønner og lad retten simre i 10 minutter.  
  • Tilsæt mørk chokolade og rør rundt i chili sin carnen indtil chokoladen er smeltet.
  • Smag til med salt og peber, og evetuelt chili eller spidskommen.

Noter

  • Tips til servering: 
    – Ris
    – Creme fraiche
    – Cheddar ost
    – Frisk chili, finthakket
    – Friske koriander, finthakket
    – Lime
    – Avocado
    – Tortilla chips

Vegetartisk aftensmad

Flere og flere danskere er begyndt at have kødfrie dage. Derfor er det godt at have nogle gode vegetariske opskrifter, som gør madlavningen let og hurtig selvom menuen ikke er den sædvanlige. Og så behøver kødfrie dage slet ikke at være kedelige – tværtimod. Denne spicy og aromatiske chili sin carne giver en dejlig duft til hele hjemmet og smager skønt. Server retten med ris og sprødt fladbrød til.

Hvor ‘sin’ betyder uden, betyder ‘con’ med på spansk. Det er altså chili med og uden kød. Chili sin carne ligger sig smagsmæssigt tæt op af sin original chili con carne. Dog er kødet erstattet med masser af lækre grøntsager, linser og bønner. Styrken på din chili afhænger af, hvor meget chili du tilsætter. Her kan du selv skrue op og ned for styrken alt efter hvad du foretrækker.

Retten er rigtig god med majs og gulerødder, men du kan sagtens freestyle og benytte de grøntsager, som du lige har i køleskabet. Du kan bl.a. også benytte spinat, squash, aubergine, bladselleri eller persillerod.

Brug datovarer til madlavning

Chili sin carne er en af mine go-to opskrifter, hvis det både skal være let og hurtigt, og jeg gerne vil have ryddet op i grøntsagsskuffen. I retten kan både tilsættes tomater, squash, løg, aubergine, persillerod og gulerødder. Og mange flere grøntsager. Hvis du har nogle grøntsager som nærmer sig sidste holdbarhed er det derfor godt at få dem brugt, så de ikke ender i skraldespanden.

Similar Posts

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *