Chili sin carne - bæredygtig mad
Mad | Måltider

Chili sin carne

Chili sin carne er en lækker vegetarisk gryderet, som er perfekt til at få masser af bønner og grøntsager ind i menuen. Og så er chili sin carne nem at lave, da den skal stå og simre, hvor den passer sig selv. 

Hvor ‘sin’ betyder uden, betyder ‘con’ med – det er altså chili med og uden kød. Chili sin carne ligger sig smagsmæssigt tæt op af sin original chili con carne, dog er kødet erstattet med masser af lækre grøntsager, liner og bønner. Styrken på din chili afhænger af, hvor meget chili du tilsætter – her kan du selv skrue op og ned for styrken alt efter hvad du foretrækker. 

Chili sin carne er rigtig god med majs og gulerødder, men du kan sagtens freestyle og benytte de grøntsager, som du lige har i køleskabet. Du kan bl.a. også benytte spinat, squash, aubergine, bladselleri eller persillerod. 

Retten kan typisk holde sig i 3-5 dage på køl i en tætlukket beholder. Den er dog også særdeles fryseegnet. Du kan derfor sagtens lave en stor portion, og have rester til flere dage. 

Chili sin carne

Antal

4

personer
Arbejdstid

20

minutes
Tid i alt

45

minutes

Ingredienser

  • 2 tsk stødt spidskommen

  • 1 tsk kanel

  • 1,5 tsk stødt koriander

  • 1 tsk røget paprika

  • 1 tsk chili eller 1-2 friske chilier 

  • 4 spsk olie, til stegning

  • 3 rødløg, finthakket

  • 3 fed hvidløg, presset

  • 1 dåse majs

  • 1-2 peberfrugter, grofthakket

  • 3 gulerødder, groftrevet

  • 1 dåse hakkede tomater

  • 1,5 dl grøntsagsbouillon 

  • 1,5 dl røde linser, skyllede

  • 1 dåser kidneybønner, drænede og skyllede

  • 25 g mørk chokolade, grofthakket

Vejledning

  • Find en stor gryde eller sauterpande og tilsæt spidskommen, kanel, koriander, paprika og chili. Varm krydderierne på middelvarme, mens du rører rundt i 1-2 minutter.
  • Tilsæt lidt olie til stegning og tilsæt derefter rødløg og hvidløg og svits i 1-2 minutter, mens du rører rundt.
  • Tilsæt majs, peberfrugt, gulerødder, hakkede tomater, grøntsagsbouillon og røde linser. Lad retten simre i 20 minutter.
  • Tilsæt røde kidneybønner og lad retten simre i 10 minutter.  
  • Tilsæt mørk chokolade og rør rundt i chili sin carnen indtil chokoladen er smeltet.
  • Smag til med salt og peber, og evetuelt chili eller spidskommen.

Noter

  • Tips til servering: 
    – Ris
    – Creme fraiche
    – Cheddar ost
    – Frisk chili, finthakket
    – Friske koriander, finthakket
    – Lime
    – Avocado
    – Tortilla chips
  • Du kan lave chili sin carne med masser af forskellige slags grøntsager. Hvis du har nogle grønsager i køleskabet, som nærmer sig sidste holdbarhed, kan de sagtens benyttes. Du kan både bruge tomater, squash, aubergine, persillerod og bladselleri.Tortilla chips
  • Se opskriften på indisk dhal her

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *