Vegetar moussaka
Moussaka er en populær ret fra den græske køkken, der oprindeligt består af et lag kartofler, et lag oksekød eller lam og et lag aubergine, der er dækket af en lækker ostesauce – mornaysauce. Men den klassiske ret kan snildt laves til en god vegetar moussaka. Retten stammer oprindeligt fra den græske ø, Lesbos, hvor den blev skabt af en kok ved navn Tselementes i 1920’erne.
En af grundene til, at moussaka er så populær, er dens lækre smag og cremede konsistens. Men den lækre moussaka kan sagtens laves, som en lækker, vegetarisk version, hvor oksekødet i stedet erstattes af en fed tomatsauce og ekstra aubergine. Den bløde kartoffel og aubergine og den smagfulde tomatsauce kombinerer perfekt med den cremede ostesauce. Dertil er retten nem at lave, dejlig mættende, og kan varieres i et utal af varianter.
Hvis du skal have ryddet op i grøntsagsskuffen kan du sagtens tilsætter flere grøntsager til moussakaen end det der er i denne opskrift.
Fremgangsmåden for at lave moussaka er relativt simpel. Først skæres kartoflerne og auberginerne i tynde skiver, som derefter bliver lagt i en bradepande. Derefter tilsættes et lag tomatsauce, og sådan fortsætter man med at lægge lagene i skiftevis. Top med mornaysaucen, og bag i ovnen i ca. 30 minutter ved 180 grader.
Moussaka kan holde sig på køl i 2-3 dage.
Vegetar moussaka er fryseegnet, så du kan sagtens lave en ekstra stor portion, så du altid nemt kan få vegetarisk moussaka.
Mangler du andre vegetariske retter fra verdenskøkkenerne? Prøv den indiske dhal eller den marrokanske shakshuka.
Vegetar moussaka
4
personer30
minutes1
hourIngredienser til tomatsauce
2 løg, finthakket
4 fed hvidløg, finthakket
200 g champignon, finthakket
2 dåser hakkede tomater
2 tsk oregano
1 tsk timian
1,5 tsk spidskommen
0,5 tsk kanel
olie til stegning
Salt og peber
- Mornaysauce
1 spsk smør
1 spsk hvedemel
2,5 dl mælk
200 g frisk mozzarella, skåret i tern
1 knivspids muskatnød
Salt og peber
- Grøntsager
4 kartofler, i tynde skiver
2 aubergine, i tynde skiver
Vejledning til tomatsauce
- Sauter løg og hvidløg i en gryde til de er klare. Tilsæt champignon og sauter et par minutter ved høj varme.
- Tilsæt hakkede tomater, oregano, timian, spidskommen og kanel, og lad saucen simre ved lav varme, så den virkelig samler smag mens du går videre i opskriften.
- Grøntsagerne
- Skyl og skær dine kartofler og auberginer i helt tynde skiver. Jeg bruger typisk et mandolinjern.
- Steg aubergineskiverne møre på en pande med lidt salt og olie.
- Blødgør kartoflerne i kogende vand i ca. 5 minutter. Tag dem op og lad dem dryppe af.
- Mornaysauce
- Find en kasserolle og smelt smørret ved lav varme. Tilsæt hvedemel og pisk. Tilsæt lidt mælk ad gangen.
- Kog morneysaucen op, og pisk til den har en ensartet og lind konsistens. Tilsæt mere mælk hvis nødvendigt.
- Tilsæt mozzarella og pisk til osten er smeltet. Smag mornaysaucen til med muskatnød, salt og peber.
- Samling af moussakaen
- Find et fad og smør med smør eller olie. Tilsæt skiftevist et lag tomatsauce, kartofler og aubergine. Fortsæt sådan til du ikke har mere fyld. Afslut med et tykt lag mornaysauce.
- Bag moussakaen i en forvarmet ovn i 30 minutter ved 180 grader. Lad moussakaen køle lidt inden servering
One Comment