Syltet rødkål
Syltet rødkål smager skønt, og er helt perfekt til at peppe rugbrød, salater, sandwiches, wraps og burgere op. Det er også rigtig lækkert til det mellemøstlige køkken i en pita med falafler, hummus og syltede rødløg.
Syltet rødkål er både nemt og hurtigt at lave. Og når du fremstiller det selv indeholder det ikke konserveringsmidler, som meget af det du køber i supermarkedet gør. Syltet rødkål kan du opbevare i et tætlukket patentglas.
Dette er ikke den helt klassiske version af syltet rådkål, som du kender det fra julebordet. Denne version er mere frisk i smagen og er mere sprød og har mere bid i end det klassiske rødkål fra julebordet. Jo grovere du snitter dit rødkål, jo mere bid vil det bevare. Du kan også snitte noget af kålene i finere stykker, og noget af den i grovere stykker. På den måde får du både lidt kål som er rigtig sprødt med meget bid, og noget som er lidt blødere. Hvis du vil lave den mere julet version af syltet rødkål kan du tilsætte lidt solbærsaft eller ribsgele.
Syltet rødkål kan typisk holde sig i 2-3 uger på køl.
Hvis du har et stort rødkål, som begynder at se trist ud er det helt perfekt at sylte det for at forlænge dets levetid og minimere dit madspild. Lær flere tips og tricks til at minimere madspild her.
Syltet rødkål
2
patentglas10
minutes2
hoursIngredienser
500 g rødkål
2 dl vand
2 dl eddike (lagereddike, hvidvinseddike eller æbleedikke)
1 dl sukker
ca. 10 hele peberkorn
2-3 laurbærblade (kan udelades)
Tilsæt evt 1-2 spsk grov sennep (kan udelades)
Vejledning
- Hæld vand, eddike og sukker i en lille gryde og kog det op.
- Skær rødkålen i fine, tynde strimler, og hak det i mindre stykker, afhængigt af hvordan du vil have din syltede rødkål. Jo grovere du snitter kålen, jo mere konsistens vil den bevare. Begge dele er super lækkert. Kom kålen i et skoldet patentglas.
- Tilsæt eventuelle krydderier til patentglasset. Jeg foretrækker hele peberkorn, laurbærblade og lidt sennep.
- Når syltelagen når kogepunktet, tages den af og hældes i patentglasset over kålen. Syltelagen skal dække rødkålen helt.
- Luk patentglasset helt og kom det på køl. Efter et par timer er de syltede rødkål klar til servering.
Kan jeg tilføje ekstra smag til min syltelage?
Ja! Når du sylter – hvad end det er kål eller andet frugt og grønt – kan du sagtens tilsætte ekstra smag til din syltelage til din kål. Det gør du ved at tilsætte krydderier eller krydderurter til syltelagen. Prøv f.eks at tilsætte dild, kanel, nelliker, senepsfrø eller kardemommefrø. Det giver rødkålen en ekstra markant og krydret smag, som er rigtig lækker. Tilsæt et par stilke krydderurt eller 5-8 frø.
Hvis du laver syltelage til andet frugt eller grønt kan du også tilsætte krydderurter og krydderier.
Hvordan laver jeg en god syltelage?
Uanset om du sylter rødkål eller noget helt andet frugt og grønt skal en god syltelage både være sød efter sukkeret og bitter efter eddiken. Derfor hander det om, at få den rette balance mellem sukker og eddike. Jo mere sukker du tilsætter syltelagen, jo sødere bliver den. Du kan evt. også søde syltelagen til med honning. Hvis din syltelage er blevet for sød, kan du justere smagen med vand eller mere eddike.
One Comment