undgå-madspild
|

4 tips til at undgå madspild

Alt for meget mad ender i skraldespanden. Faktisk ender ca. 2/3 af alt mad i skraldespanden. Og halvdelen af alt frugt og grønt smides også ud. Madspild er både skidt i klimaregnskabet, men også for din økonomi. Ifølge Fødevarestyrelsen peger udenlandske undersøgelser på, at omtrent halvdelen af den mad, som ender i skraldespanden kunne være spist. Heldigvis kan du nemt undgå madspild med fire simple tips.

1) Handel mad med kort holdbarhed

Flere og flere supermarkeder bliver heldigvis også opmærksomme på problemet med madspild. Derfor er der også flere supermarkeder, som er begyndt at indrette små sektioner med fødevarer med kort holdbarhed for at bekæmpe madspild. Det betyder, at du kan få maden til en meget lavere pris end normalprisen. At handle mad med kort holdbarhed er derfor også et godt sparetip. Typisk kan maden holde sig i et par dage.

2) Kig i køleskabet inden du beslutter dig for en opskrift

Mange beslutter sig på forhånd for en opskrift, som de gerne vil lave. Og dette kan naturligvis også være rigtig lækkert, hvis der nu lige er en specifik ret, som man står og har lyst til. Det er dog ikke særlig godt i forhold til at bekæmpe madspild. Det er altid en god ide at kigge hvad du har i køleskabet og køkkenskuffer inden du beslutter dig for, hvad du vil have til frokost eller aftensmad. På den måde kan du vælge at lave en ret, som indeholder mange af de ingredienser, som du allerede har til at ligge i køkkenet. Det gør, at du får brugt det du allerede har, men også at du handler mindre ind. Det er derfor også et godt tip til at formindske dit madbudget. 

3) Organiser dit køleskab efter holdbarhed

Mange har ikke et struktureret system i deres køleskab. Og dit køleskab behøver skam heller ikke at organiseres stringent med strikse regler. Men med en lille smule struktur, kan du minimere dit madspild meget. Her anbefaler vi at inddele dit køleskab i tre zoner. 

Zone 1 er den med kortest holdbarhed. Dette mad skal spises snart. Vi anbefaler at zone 1 er nederst i køleskabet, så det er nogenlunde i øjenhøjde.  

Zone 2 er den med mellem holdbarhed. Dette kan bl.a. benyttes til at supplere zone 1 op med. Dette har typisk lidt længere holdbarhed, så det haster ikke at med at spise dette. 

Zone 3 er det med lang holdbarhed. Dette har en lang holdbarhed, og det haster derfor ikke at spise det. 

På den måde har du et bedre overblik over de madvarer, som du har i køleskabet, og du får det spist til tiden, så det ikke ender i skraldespanden og bidrager til de negative statistikker for madspild. 

4) Udnyt fryseren

Hvis der alligevel er nogle madvarer, som du kan se at du ikke får benyttet, så udnyt fryseren. Rigtig meget mad, som der ender i skraldespanden kunne være endt i fryseren til senere brug. 

  • Kød og kødpålæg kan sagtens fryses ned, som det er. 
  • Brød og rugbrød kan sagtens fryses ned som det er. 
  • Smør, ost og mælk kan også fryses. Nogle oste kan dog ændre konsistens efter en tur i fryseren. Ost kan også rives og bruges til senere brug til pizza, pasta eller lasagne.
  • Frugt kan skæres i skiver og lægges i fryseren i en tætlukket beholder. Det kan bruges til smoothies. Bananer kan også benyttes til is. Læs mere her. 
  • Grøntsager kan skæres i skiver og lægges i fryseren i en tætlukket beholder. Det kan f.eks. bruges i wokretter eller bages i ovnen, så du har lækre ovnbagte grøntsager. 

Det betyder også at du sagtens kan købe billig mad fra madspildssektionen, og smide i din fryser til senere brug.

Lær hvordan du omsætter dine brune bananer til en lækker banankage her. 

Lær mere om hvordan du opbevarer frugt og grønt korrekt for at opnå den længste holdbarhed. 

Similar Posts

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *