tærtedej - nem base til tærte
|

Tærtedej – Den perfekte grundopskrift

Tærtedej til en hjemmelavet tærte er både hurtigt og nemt at lave selv. Her får du en simpel opskrift, som kræver få ingredienser, og som kan bruges som base til masser af forskellige madtærter. 

Tærtedejen bliver sprød og let saltet. Denne tærtedej er til en almindelig tærteform med en diameter på 24 cm. 

Brug tærtedejen til at lave en lækker spinat-feta tærte

Du kan evt erstatte noget af hvedemelet med fuldkornsmel, for at få en grovere bund. Så vil du typisk skulle tilsætte en smule mere vand. 

Tærtedejen giver til en tærte. Jeg laver typisk en dobbelt-portion. Ubagt tærtedej kan holde sig på køl i 3 dage. Tærtedej kan også fryses.

Prøv også grundopskriften på hjemmelavet, sprød pizzadej

Tærtedej – Den perfekte grundopskrift

Antal

4

personer
Arbejdstid

15

minutes
Cooking time

45

minutes

Ingredienser

  • 225 g hvedemel

  • 125 g smør, koldt

  • 3 spsk koldt vand

  • 1 tsk salt

Vejledning

  • Tag en skål og tilsæt mel og smuldr smørret ud i melet
  • Tilsæt vand og salt, og saml dejen, så den hænger godt sammen og er ensartet. Tril den til en kugle og læg den tilbage i skålen og stil den på køl i 20-30 minutter
  • Tag dejen ud og rul den til en stor cirkel, så den passer til din tærteform. Tryk den ud i din smurte form.
  • Prik et par huller i dejen med en gaffel. Det forhindrer at dejen buler op under bagning.  Forbag dejen i en forvarmet ovn 10 minutter ved 175 grader. 
  • Herefter er tærten klar til at blive proppet med dit yndlings fyld. Tærten skal herefter bages færdig i ca. 30 minutter ved 200 grader. 

Hjemmelavet tærtedej

Jeg laver ofte madtærter, når jeg skal rydde ud i køleskabet, da det er en god ret, hvor mange forskellige ingredienser fra grøntsagsskuffen kan mikses sammen. Det er derfor en god ret til at minimere sit madspild. Jeg elsker at bruge broccoli, spinat, porre, champignon, peber og feta – men næsten alt kan bruges i en madtærte.

Tærter er en lækker og alsidig ret, der kan laves med forskellige fyld og på forskellige måder. Men en god tærtedej er afgørende for en vellykket tærte. En god tærtedej skal være smuldrende, let og sprød på samme tid. Her er nogle tips til, hvordan du kan lave den bedste tærtedej.

  1. Brug koldt smør eller fedtstof
    En af nøglerne til en god tærtedej er at bruge koldt smør eller fedtstof. Dette er fordi, når det kolde smør blandes med mel, skaber det små lommer af fedt, der giver tærtedejen en god konsistens. Hvis smørret er for varmt, vil dejen blive tung og ikke så sprød.
  2. Brug isvand
    For at opnå den rigtige konsistens i din tærtedej, skal du bruge isvand i stedet for almindeligt vand. Isvand holder dejen kold, hvilket hjælper med at opnå den ønskede konsistens. Det er også vigtigt at bruge så lidt vand som muligt, så tærtedejen ikke bliver for våd.
  3. Bliv ikke for ivrig med at ælte dejen
    Det er fristende at ælte tærtedejen, indtil den er glat og ensartet, men det er ikke nødvendigt. Du skal kun ælte dejen nok til at blande ingredienserne sammen og forme dejen til en kugle. Hvis du ælter dejen for meget, kan du risikere at ødelægge de små fedtlommer, der er afgørende for tærtedejens konsistens.
  4. Brug en tærteform med aftagelig bund
    En tærteform med aftagelig bund gør det nemmere at tage tærten ud af formen, når den er færdigbagt. Det er også lettere at skære tærten i portionsstykker, da du nemt kan få kanten af, og skære i tærten.

Similar Posts

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *