Syltede tomater
Syltede tomater er en skøn smagsbomse, som kan bruges til at pifte et væld af retter op. Tomaterne kan spises i salater, pita, wraps, tacos, til tapas, pastaretter, på pizza og meget mere.
Hjemmelavede syltede tomater består af friske cherrytomater, en syltelage med eddike, sukker, salt og forskellige krydderier som hvidløg, peberkorn, og måske et strejf af chili.
Du kan variere krydderierne efter smag – prøv fx med rosmarin eller timian i stedet for oregano.
For en mildere version kan du undlade chilien, eller for mere varme kan du tilsætte ekstra chili eller cayennepeber.
At sylte er en god måde at forlænge sæsonen for friske tomater på, da de kan holde sig i ugevis, hvis de opbevares korrekt.
Tomaterne kan holde sig i op til 2-3 uger i køleskabet, så længe de opbevares i en tætlukket beholder. Sørg for, at tomaterne altid er dækket af syltelage for at forlænge holdbarheden.
Syltede tomater er lette og hurtige at lave. Hvis du har nogle cherrytomater, som du skal have brugt, er det også ideelt at sylte dem for at forlænge deres holdbarhed.
Vil du lære mere om at sylte? Så læs den store sylteguide her
Prøv også syltede grønne tomater eller syltede rødløg
Syltede tomater
2
glas30
minutesIngredienser
500 g cherrytomater
2 dl æblecidereddike eller hvidvinseddike
2 dl vand
2 spsk sukker
1 spsk groft salt
3 fed hvidløg, skåret i tynde skiver
1 tsk hele peberkorn
1 tsk sennepsfrø
1 tsk tørret oregano (eller frisk)
1 laurbærblad
Frisk chili (valgfrit)
Vejledning
- Skyl cherrytomaterne, og prik små huller i dem med en tandstik eller en gaffel. Dette hjælper tomaterne med at absorbere syltelagen bedre.
- I en mellemstor gryde bringes eddike, vand, sukker og salt i kog. Rør rundt, indtil sukkeret og saltet er opløst. Tilsæt skiver af hvidløg, peberkorn, sennepsfrø, oregano, laurbærblad og evt. frisk chili. Lad det simre i 2-3 minutter for at få krydderiernes smag frem.
- Læg cherrytomaterne i et skoldet glas (eller flere små glas, afhængigt af størrelsen). Sørg for at fylde glassene, men uden at mase tomaterne. Fordel hvidløg og krydderierne jævnt mellem tomaterne.
- Hæld den varme syltelage over tomaterne, indtil de er helt dækket. Sørg for, at krydderierne også fordeles jævnt i glasset. Hvis der mangler væske, kan du tilsætte lidt ekstra vand for at dække tomaterne helt.
- Sæt låg på glassene og lad dem køle ned til stuetemperatur. Sæt dem i køleskabet, når de er kølet af. Lad tomaterne trække i mindst 24 timer, men de smager bedst efter 2-3 dage, når smagene har udviklet sig.