Kom i gang med syltning – Den store sylte guide
Jeg elsker at sylte. Syltning er både let og hurtigt, og smager skønt. Syltede bær, frugt og grøntsager er en perfekt tilføjelse til alt fra salater, sandwiches og pita til desserter.
Derudover er syltning en god måde, at minimere sit madspild på.
Alt for meget mad ender i skraldespanden. Faktisk estimerer FNs miljø program at op imod 50 % af alt frugt og grønt ender i skraldespanden. Derfor får du her et godt trick til at formindske dit madspild af frugt og grønt – Sylt det! Syltning fungerer på både frugt og grønt, og så smager det lækkert!
Se opskrift på syltede rødløg her og syltede agurk her
Holdbarhed af syltede råvarer
Modsat syltet frugt og grønt som er købt i supermarkedet, så indeholder hjemmesylt ikke konserveringsmidler. Derfor skal det opbevares på køl i en tætlukket beholder og det har desuden en kortere holdbarhed. For langt det meste frugt, bær og grønt er holdbarheden på ca. to måneder. Løg og rødløg er typisk to-tre uger.
Det er en god ide at gemme patentglas til opbevaring af sylt af frugt og grønt.
Bassislage til syltning af frugt, bær og grøntsager
Basislagen kan benyttes til alle slags frugt, bær og grøntsager. Smagen kan justeres med sukker eller sukkeralternativer og krydderier såsom hele peberkorn, laurbærblade, hvidløg og dild.
God syltelyst!
Basissyltelage
2
Patentglas10
minutes2
hoursIngredienser
200 ml vand
200 ml eddike (lagereddike, æblecidereddike eller hvidvinseddike)
0,5 – 1 dl sukker (kan helt eller delvist erstattes af rørsukker)
Vejledning
- Hæld alle ingredienser i en lille gryde og kog det op
- Prop det frugt, bær, grønt eller nødder, som du vil sylte i et skoldet patentglas. Nogle ting skal snittes, mens andre kan proppes hele i. Jo grovere du snitter det, jo mere konsistens vil det bevare. Begge dele er super lækkert.
- Tilsæt eventuelle krydderier til patentglasset. Se længere nede i tips for at få ideer til, hvad du kan tilsætte af krydderier.
- Når syltelagen når kogepunktet, tages den af og hældes i patentglasset over det, der skal syltes. Syltelagen skal dække det der syltes helt.
- Luk patentglasset og lad det køle af et par timer på køkkenbordet.
- Herefter kan patentglasset stilles på køl og er klar til servering med det samme.
Noter
- Tips til krydderier:
– Chili
– Skræl fra citrusfrugter
– Vanilje
– Stjerneanis
– Kanel
– Senepsfrø
– Koriander
– Akaciehonning
Kan det syltes?
Her får du et par ideer til, hvad der kan syltes, og i hvilke retter du kan bruge det.
- Syltet ingefær til asiatiske retter
- Syltede gulerødder til kylling og ris
- Syltede rødkål til steg eller hotdogs
- Syltet ananas til sorbet is
- Syltede blommer til lun frugttærte
- Syltede blommer til ris a la mande
- Syltede svampe til risotto
- Syltede nødder til tapas
- Syltede hvidkål til grillmad
- Syltede cherrytomater til pastaretter
Sådan kommer du i gang med at sylte
De fleste af os kan nikke genkendende til, at der ligger lidt flere grøntsager i grøntsagsskuffen end vi egentlig lige endte med at skulle bruge. Nu ligger de og begynder at se mere og mere slatne ud. Og der ligger de indtil de blot ender i skraldespanden og bidrager til den negative statistik om at halvdelen af frugt og grønt ender i skraldespanden.
Uanset om du har en rest rødløg, agurk, asparges, rødbeder eller radiser, så er syltning perfekt.
Se opskrift på syltet asiatisk agurkesalat her
Syltning er super lækkert, og så tager det ingen tid. Det tager faktisk kun få minutter at lave syltelagen, og så passer det ellers sig selv. Allerede nogle timer efter du har syltet har dine grøntsager fået en skøn smag og er klar til servering. Syltning er helt ideelt til at pifte salater op med, til hotdogs eller til en god sandwich eller burger.
Nogle af de mest populære grøntsager at sylte er rødløg, rødkål, agurk og rødbeder. Men faktisk kan stort set alt frugt, bær og grønt syltes. Spinat og salat er de eneste undtagelser. Derudover kan svampe og nødder også syltes. Så kun fantasien sætter grænser. Syltede frugter kan bl.a. være super lækre i desserter, såsom syltet fersken på is, syltede blåbær på cheesecake eller syltet pærer til en god chokoladekage. Og faktisk er det ikke kun frugt, men også frugtens skal, som kan benyttes. F.eks. kan skal fra citrusfrugt også syltes og bruges til desserter.
Eddike til råsyltning
Mange kokke og madelskere sværger til æblecidereddike eller hvidvinseddike. Dette er også noget lækkert eddike, og æblecidereddiken kan især være lækker til syltning af frugt. Dog er dette også det dyre alternativ.
Trods det kan være ilde set af diverse kokke og madskribenter benytter vi typisk almindelig lagereddike til syltning af grøntsager. Lagereddiken er det billige alternativ, og med en liter almindelig lagereddike kan du sylte masser af grøntsager. For at pifte smagen op tilsætter vi krydderier, såsom peberkorn, laurbærblæde og dild.
Uanset hvilken type eddike du benytter til din syltelage, så kan den ikke genanvendes til at sylte andre frugter eller grøntsager. Syltelagen kan kun benyttes en gang. Syltelagen kan dog genanvendes til andre formål.
Se opskrift til syltet rødkål her
Kan jeg genbruge min syltelage til syltning?
Syltelage kan ikke benyttes til at sylte med igen. Syltelage kan dog bruges som smagsgiver i dressinger, marinader, saucer og pestoer. Her er det kun fantasien som sætter grænser.
Hvor meget sukker bør en syltelage indeholde?
Hvis du har set på forskellige syltningsopskrifter har du måske allerede opdaget at indholdet af sukker kan svinger rigtig meget fra opskrift til opskrift.
Hvis du sylter frugt er det helt ideelt at benytte en stor mængde sukker, for at fremhæve frugternes søde smage.
I det salte køkken kan du dog godt spare på sukkeret og stadig få en rigtig lækker syltelage. Samtidig kan du fremhæve den gode smag ved at tilføje krydderier, såsom peberkorn, laurbærblade, dild, chili eller hvidløg.
Hvor meget sukker der skal i en syltelage er en smagssag. Og jo mere du kommer i gang med at sylte, jo mere er du måske også klar på at eksperimenterer. Sukker kan nemlig også helt eller delvist erstattes af rørsukker eller sukrin.
6 Comments