pizzadej - hjemmelavet nem og hurtig sprød pizzadej
| |

Pizzadej – den perfekte grundopskrift

Når man laver pizza er det absolut vigtigste, at den har en dejlig sprød og tynd pizzabund. Når du tager et stykke af den færdigbagte pizza, bør bunden være så sprød, at det står lige ud i luften uden at falde slattent sammen. Her får du grundopskriften på en super let og hurtig hjemmelavet pizzadej, som smager himmelsk og giver en sprød skorpe.

Prøv at lave en lækker italiensk pizza margherita

Pizzadej- Den perfekte grundopskrift

Antal

2

pizzaer
Arbejdstid

15

minutes
Tid i alt

1

hour 

15

minutes

Ingredienser

  • 600 g hvedemel

  • 3 dl vand

  • 25 g gær

  • 3 spsk olivenolie

  • 1,5 spsk sukker

  • 1,5 tsk groft salt

Vejledning

  • Oplæs gæren i en stor skål med lunkent vand. Benyt 5-10 g gær, hvis du lader dejen koldhæve i køleskabet i 16-24 timer. Benyt 25 gram gær, hvis det skal gå lidt stærkt, og pizzadejen kun skal hæve en time.
  • Tilsæt olie, sukker, salt og halvdelen af melet. Tilsæt den sidste halvdel mel lidt ad gangen, mens du rører godt rundt og får en ensartet konsistens.
  • Ælt dejen rigtig godt til den er smidig og slipper skålen. Dejen skal virkelig have nogle tæsk. Selvom en ægte italiener aldrig ville gøre det, så benyt evt. en røremaskine.
  • Kom et rent viskestykke over skålen med pizzadej og sæt den til at hæve i 50-60 minutter et lunt sted. Dejen hæver til ca. dobbelt-størrelse. 
    Hvis du sætter dejen til koldhævning skal skålen i køleskabet med låg på i 16-24 timer.
  • Drys lidt mel på bordet og del din pizzadej i to lige store stykker. Form herefter to runde pizzaer på bordet med dine hænder. Se evt. flere tips nedenunder.
  • Kom dit yndlings fyld på dine pizzabunde.
  • Skru ovnen op på 275 grader og sæt den på over/undervarme eller grill og bag pizzaerne i 4-10 minutter på en pizzasten, bagestål eller en bageplade til bundende er sprøde og fyldet er gyldent.

    Bagetid afhænger af bundendes tykkelse, fyldet på og om du benytter pizzasten, bagestål eller bradepande. Se flere bagetips nedenunder. 

Tips til hjemmelavet pizza – Lav pizza som i Italien hjemme hos dig selv

Hvor lang tid i forvejen kan jeg lave pizzadej?

Pizzafyldet bestemmer du selv, så med denne grundopskrift på pizzadej kan du lave alle de slags pizzaer, som dit hjerte begærer. Mamma mia, pizzaria! 

Pizzadej kan sagtens holde sig et par dage på køl efter hævning. Pizzadej kan også fryses ned, så snart dejen er samlet men endnu ikke er begyndt at hæve.

Du kan forme din pizzabund på et stykke bagepapir, rul den forsigtigt sammen og kom den i en frysepose og i fryseren. Når du skal bruge din pizzabund skal du blot tage den ud og lade den hæve i ca. 15 minutter på køkkenbordet – så er der hjemmelavet pizzadej! 

Hvilken slags gær skal i min pizza?

Hjemmelavet pizzadej er rigtig nemt og hurtigt at lave selv – Og denne grundopskrift på hjemmelavet pizzadej er både god, hvis du spontant trænger til en lækker pizza i aften eller hvis du ved at det er pizza-aften næste fredag. Dejen kan både laves en time i forvejen eller en dag eller to i forvejen. Hvis du har god tid og laver dejen i forvejen kan du nedjustere gærmængden markant. Du kan nedjustere gærmængden til ca. 5-10 g., hvis du lader dejen koldhæve i køleskabet i 16-24 timer inden pizzabagning.

Mel til pizza – hvilket pizzamel er bedst?

Melet kan helt eller delvist skiftes ud med forskellige typer mel. For at få en ekstra sprød pizzabund kan du med fordel erstatte ⅓ eller halvdelen af melet med tipo-00 mel eller durummel. Det giver en sprødere bund. Du kan også erstatte ⅕ af melet med fuldkornsmel, hvilket givere en grovere pizzabund. Derudover kan du også tilsætte polenta, som er en grov majsmel. 

Hvis du gerne vil nørde pizzamel kan du læse mere om de forskellige slags pizzamel der findes her

Mængden af gær i hjemmelavet pizzadej

Mængden af gær som skal benyttes afhænger af, hvor lang tid dejen skal hæve. Jo længere tid dejen hæver, jo bedre bliver den typisk og jo mindre gær skal du benytte. Nogle gange kan man dog spontant blive lækkersulten og trænge til en god, hjemmelavet pizza. Benyt ca. 5-10 gram gær, hvis du laver dejen dagen forinden, og brug 25 gram gær, hvis du spontant tryller en pizzadej frem, som kun skal hæve 50-60 minutter. 

Form din pizza

Når du skal rulle din hjemmelavede pizzadej ud til pizzaer er det bedst, at du strækker den ud med dine hænder. Kagerullen er fy i Italien! Ved at bruge en kagerulle klemmer du alle pizzaens lækre lufthuller. En ægte italiensk pizza er kun 3 mm tyk, men det kan være meget svært at få den så tynd. Prøv dog at få din pizzabund så tynd som muligt uden at du laver huller i dejen. 

Mængden og temperaturen af tomatsauce på pizza

Når du propper tomatsauce på din pizzabund skal du kun benytte en lille smule, da din pizzabund ellers får for meget væde, hvilket gøre bunden blød. Derudover skal din tomatsauce være kold, når du kommer den på pizzaen. Hvis du ender med at have tomatsauce i overskud, så kan du enten komme det på køl eller frys og bruge det senere til en god kødsovs, tortillas eller pizzasnegle.

Forbered dit pizzafyld

Pizzaen skal kun bage i 4-10 minutter. Derfor bør du forberede alt dit pizzafyld inden du går i gang med pizzabagningen. Hak og snit alle dine ingredienser, så de er klar til at komme på pizzaerne. 

Gå aldrig ned på ost

Vælg en god ost til din pizza. Her er især frisk mozarella eller friskrevet parmesan rigtig godt. Husk at dræne mozarellaen rigtig godt, så du undgår unøvendig væde på din pizza, som vil gøre din bund blød. 

Sådan bager du din pizza

Medmindre du ejer en italiensk stenovn, som kan blive 485 grader varm, er det godt med lidt bagefif til at få lækre, sprøde pizzaer i en helt almindelig ovn. For at få en ekstra sprød pizza anbefaler vi at benytte en pizzasten, bagestål eller en bradepande til at bage pizzaen på. Uanset hvad du benytter, så sæt det ind i ovnen med det samme du tænder ovnen, så den varmer op fra start af. Sæt stenen, bagestålet eller bradepanden i den øverste tredjedel af ovnen, hvor der er varmest i ovnen. 

Skru så højt op for din ovn, som muligt – gerne op på 275 grader. Benyt også gerne grillfunktion eller over-undervarme. 

Benyt en rist efter bagning 

Når din pizza er færdigbagt, så placer den på en rist mens du bager dine andre pizzaer færdige. På den måde undgår du, at din pizzabund bliver blød. 

Afslut med friske krydderurter 

Kom lidt friske krydderurter på dine pizzaer lige inden servering. Især oregano, basilikum, timian og rosmarin er rigtig lækkert på pizza. Det både smager godt og får pizzaerne til at se ekstra indbydende ud. 

Similar Posts

5 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *