10 tips til at undgå madspild i hverdagen
Madspild er et stort problem, der har en negativ indvirkning på både miljøet og vores økonomi. Men der er heldigvis mange små ting, vi kan gøre for at reducere mængden af mad, der ender i skraldespanden. Her er 10 tips til, hvordan man kan undgå madspild i hverdagen.
1. Planlæg dine måltider
En af de bedste måder at undgå madspild på er at planlægge dine måltider. Hvis du ved, hvad du skal spise i løbet af ugen, kan du købe præcis det, du har brug for, og undgå at købe for meget eller for lidt.
2. Tjek dine køkkenskabe og køleskab
Inden du går ud og handler, bør du tjekke, hvad du allerede har i dit køkkenskab og køleskab. På den måde kan du undgå at købe varer, du allerede har, og som risikerer at blive dårlige, før du får brugt dem.
3. Frys overskydende mad ned
Hvis du har rester fra et måltid, eller hvis du har købt for meget af en bestemt madvare, kan du fryse det ned i stedet for at smide det ud. Sørg for at mærke posen eller beholderen med dato og indhold, så du kan holde styr på, hvad der er i din fryser.
4. Lav retter, der kan holde sig
Når du planlægger dine måltider, kan du også overveje at lave retter, der kan spises igen eller fryses ned i portioner. For eksempel kan du lave en stor gryderet eller en suppe, som du kan spise af i flere dage. Det kan også være en god idé at lave en ekstra portion af en ret, som du kan fryse ned til en travl dag.
5. Brug dine rester i nye retter
Hvis du har rester til overs fra en tidligere ret, kan du bruge dem i nye retter. For eksempel kan du bruge rester af kylling i en salat eller en pastaret, eller brug kødsovs fra pastaretten i tortillas.
6. Vær opmærksom på udløbsdatoer
Det er vigtigt at være opmærksom på udløbsdatoer på de varer, du har i dit køleskab og skab. Sørg for at bruge dem, før de udløber, eller frys dem ned, hvis du ikke kan nå at bruge dem inden da.
7. Køb kun det, du har brug for
Når du handler, bør du kun købe det, du har brug for. Undgå at lade dig friste af tilbud, medmindre du er sikker på, at du kan nå at bruge varen inden dens udløbsdato.
8. Lav mindre portioner
Lav mindre portioner, hvis du ofte ender med at have mad til overs. På den måde kan du undgå at smide mad ud, fordi du ikke kunne spise det hele.
9. Opbevar dine madvarer korrekt
For at undgå madspild er det vigtigt at opbevare dine madvarer korrekt. Læs mere om hvordan du opbevarer frugt og grønt bedst her.
10. Brug dine sanser
Kig, lugt og smag på dine ingredienser, før du smider dem ud. Mange fødevarer kan stadig bruges, selvom de er tæt på at udløbe, så længe de ikke lugter dårligt eller ser dårlige ud. Læs mere om hvad forskellen er på datomærkningerne – ‘bedst før’ og ‘mindst holdbar til’.
One Comment