Hollandaise sauce
Hollandaise sauce er en klassisk fransk sauce, der er elsket af mange og bruges ofte til at give ekstra smag til diverse retter. Når det er aspargessæson spiser vi altid ekstra meget hollandaise herhjemme.
Hollandaise sauce har en cremet og fed smag med et strejf af syrlighed fra citronsaften. Kombinationen af disse smagsnoter gør Hollandaise sauce til en velsmagende sauce, der er perfekt til f.eks. stegt fisk eller grøntsager, især asparges eller den klassiske eggs benedict.
Saucen er kendt for at være svær en farlig affære, som nemt kan gå galt. Men med få tips er den faktisk lige til at mestre – og du vil bestemt ikke fortryde det, når du sidder med en omgang hjemmelavet hollandaise. Noget af det vigtigste er, at en hollandaise sauce ikke må blive over 60 grader varm. Derfor er det vigtigt at den tilberedes ved lav temperatur.
Server saucen til lækre hasselback kartofler eller hasselback butternut squash
Hollandaise sauce
4
personer15
minutes15
minutesIngredienser
3 æggeblommer
2 spsk citronsaft
200 g smør
Salt og friskkværnet hvid peber
Vejledning
- Smelt smørret i en gryde ved lav varme.
- Imens piskes æggeblommerne sammen med citronsaft og salt i en anden gryde.
- Varm langsomt op, mens du hele tiden pisker æggene, indtil de bliver lysere og tykkere. Det er vigtigt at saucen ikke bliver for varm – aldrig over 60 grader! Hvis du fortsat ikke er så gode venner med hollandaisen, så kan du evt tilberede saucen over vandbad ved at placere gryden med æggeblommerne over en anden gryde med en lille mængde vand i bunden. På den måde giver du ikke sauucen for hård varme.
- Tag gryden med æggeblommerne væk fra varmen og tilsæt forsigtigt smørret i en jævn strøm, mens der stadig piskes. Fortsæt med at piske, indtil saucen er jævn og tyknet.
- Smag til med mere citronsaft, salt og peber, hvis det er nødvendigt.
Hvordan redder man en skilt hollandaise sauce?
Det kan ske for selv den bedste, at saucen skiller. Heldigvis er der flere gode måder at redde den på. Prøv at tilsætte 1-2 skefulde iskoldt vand til saucen, mens du pisker den. På den måde, får du sænket saucens temperatur.
Hvis det ikke virker, kan du piske 1-2 æggeblommer, som ved opskriftens start. Pisk den skilte sauce over i de nypiskede æggeblommer. Så skulle saucen gerne samle sig igen.
Hvad er forskellen på hollandaise og bearnaise?
Mange forbinder sauce hollandaise med en bearnaise. Og med god grund. Begge saucer er lavet af æggeblommer, som piskes om med en god mænge smør. Når man laver begge saucer handler det også om, at de ikke må blive for varme. Saucen må ikke komme over 60 grader – så skiller den. Tilbered derfor din sauce ved lav temperatur. Det kan du enten gøre på komfuret . men hvis du synes at det kan være svært at kontrollere, så lav den over et vandbad.
Hollandaise sauce er en klassisk fransk sauce, der blev opfundet i midten af det 19. århundrede. Den siges at være opkaldt efter Holland, da Holland på det tidspunkt var kendt for sin smørproduktion, som er en vigtig ingrediens i denne klassiske franske sauce.
Hollandaise spises typisk til fisk, så som hvidvinsdampet laks eller stegt laks, friske asparges og til den klassiske eggs benedict. Bearnaise spises typisk til kød, så som entrecote, hakkebøf og t-bone, pommes frittes og grillede rodfrugter.
One Comment