Bearnaise sauce
Denne hjemmelavede bearnaise sauce er bare så lækker. Bearnaise er en vaskeægte klassiker, og med god grund. Dens lækre smag passer til et væld af forskellige retter, og kan spises året rundt. Server din bearnaise til grillede grøntsager eller sprøde polenta fritter eller sød kartoffel fritter.
Bearnaise kan godt være lidt svær at komme igang med, men når du først har mestret den, kommer du til at ville lave den igen og igen. Det vigtigste at huske på er, at du skal røre i den konstant, og at du skal tilberede den ved lav varme.
Hjemmelavet bearnaise sauce kræver nogle få, men essentielle ingredienser:
- Smør, æggeblommer, hvidvinseddike og hvidvin, skalotteløg, frisk estragon og salt og peber.
Hvis du skal opbevare saucen, kan den holdes varm over et vandbad i kort tid, men undgå at genopvarme den direkte, da det kan få saucen til at skille.
Er du vild med hjemmelavet, god sauce? Prøv også hjemmelavet hollandaise sauce.
Bearnaise sauce
4
personer25
minutesIngredienser
250 g smør
3 æggeblommer
3 spsk hvidvinseddike
3 spsk tør hvidvin
2 skalotteløg, finthakkede
1 spsk frisk estragon, finthakket (plus ekstra til pynt)
1 spsk frisk kørvel, finthakket (valgfrit)
1/2 tsk hele sorte peberkorn
1/2 tsk salt
Vejledning
- Smelt smørret i en lille gryde over lav varme. Fjern gryden fra varmen og lad det køle lidt af når smørret er smeltet. Hæld det klare smør i en kande, og kasser mælkeproteinerne, der samler sig i bunden.
- I en lille gryde kombineres hvidvinseddike, hvidvin, finthakkede skalotteløg, estragon, kørvel (valgfrit) og peberkorn. Kog blandingen over medium varme indtil væsken er reduceret til cirka 2 spsk bearnaiseessens. Sigt reduktionen for at fjerne skalotteløg og peberkorn, og hæld den i en skål, der kan sættes over et vandbad.
- Tilsæt æggeblommerne til reduktionen og placer skålen over vandbadet. Sørg for, at skålen ikke rører vandet. Pisk konstant, indtil blandingen bliver tyk og cremet.
- Når æggeblommerne er tyknet, tilsættes det klarede smør lidt ad gangen under konstant piskning. Sørg for, at hver tilføjelse af smør er fuldt inkorporeret, før du tilsætter mere. Fortsæt, indtil alt smørret er tilsat, og saucen er tyk og glat.
- Fjern skålen fra varmen og smag til med salt. Rør forsigtigt den hakkede estragon i saucen.