Trøffelrisotto
Trøffelrisotto er en af mine yndlings versioner af risotto. Den smager bare så lækkert, og har en dejlig cremet konsistens.
Det er en lækker vegetarisk ret fra det italienske køkken. Du kan enten benytte trøffelolie eller friskrevet trøffel. Begge dele tilføjer en skøn og lækker umami smag til risottoen.
Trøffelrisotto laves af arborioris, der langsomt koges med bouillon til de bliver cremede. Derudover laves retten af de sædvanlige risotto ingredienser, såsom hvidvin, parmesanost og smør.
Risottoen kan spises for sig selv, men kan også serveres sammen med noget lækkert brød, såsom foccacia eller baguette, eller grillede grøntsager, såsom grillede asparges. Når du servere trøffelrisottoen, så server den gerne med ekstra friskrevet parmesan og et skvæt trøffelolie på toppen.
Trøfler er en stor del af italiensk madkultur, især i områder som Piemonte og Umbrien, hvor de dyrebare svampe findes i naturen. Risottoen stammer også fra Norditalien, hvor risdyrkning har været en del af kulturen i århundreder. Det har derfor kun været helt naturligt, at kombinere to af Italiens skønneste ingredienser til en smagfuld og smovset ret.
Elsker du risotto? Så prøv også citron risotto eller risotto med artiskok
Trøffelrisotto
4
personer35
minutesIngredienser
300 g arborioris
1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, finthakket
2 spsk olivenolie
1 dl hvidvin
1 liter grøntsagsbouillon
50 g smør
75 g friskrevet parmesanost (mere til servering)
2-3 tsk trøffelolie (eller friskrevet trøffel)
Frisk timian, persille eller rucola til pynt
Salt og peber
Vejledning
- Opvarm grøntsagsbouillonen i en gryde og hold den varm ved lav varme. Det er vigtigt, at bouillonen er varm, når den tilsættes risottoen, så risene kan absorbere væsken jævnt.
- I en stor gryde opvarmes olivenolien ved middel varme. Tilsæt finthakket løg og sautér i ca. 3-4 minutter indtil de bliver bløde og gennemsigtige. Tilsæt hvidløg og steg i yderligere 1 minut indtil det dufter dejligt.
- Hæld arboriorisene i gryden og rør rundt, så de bliver dækket af olien og løgene. Lad risene stege i 2 minutter, indtil de bliver lidt gennemsigtige i kanten.
- Hæld hvidvinen i gryden og lad den koge op, så alkoholen fordamper. Rør rundt, indtil vinen næsten er helt absorberet af risene.
- Begynd at tilsætte den varme bouillon, én skefuld ad gangen. Rør jævnligt, mens bouillonen langsomt absorberes i risene. Fortsæt med at tilsætte bouillon, efterhånden som risene optager væsken, indtil risene er al dente – møre, men stadig med en smule bid. Dette tager ca. 18-20 minutter.
- Fjern gryden fra varmen og tilsæt smør og friskrevet parmesanost, når risene er møre. Rør rundt, så risottoen bliver ekstra cremet. Smag til med salt og peber.
- Tilsæt 2-3 teskefulde trøffelolie og rør rundt, så den intense trøffelsmag fordeles i hele risottoen. Hvis du bruger friskrevet trøffel, kan du tilsætte den nu, så den smelter ind i retten.
- Lad risottoen hvile i et minut før servering. Drys med lidt ekstra parmesan, et skvæt trøffelolie og pynt med frisk timian eller persille.