tarte tatin
| | | |

Hjemmelavet Tarte Tatin

Tarte Tatin er en klassisk fransk dessert, der er kendt for sine lækre karamelliserede æbler, som bages i en knasende sprød mørdej. Denne lækre dessert kombinerer sødme, karamelliserede noter og en sprød tekstur i hvert eneste bid. Desserten er en klassiker, som også er god at servere til gæster. 

Æblerne bliver kogt langsomt i sukker og smør. Det giver dem en rig karamelliseret smag, mens mørdejen bliver sprød og let gyldenbrun i ovnen. 

Tarte tatin er en elegant dessert, der passer perfekt til at afslutte en særlig middag eller en festlig lejlighed. Den serveres ofte sammen med en kugle vaniljeis, der tilføjer en god kontrast til den varme, karamelliserede tærte. 

Desserten er perfekt at lave om efteråret, hvor æblerne er i sæson, og er virkelig velsmagende. Hvis du har nogle æbler, som nærmer sig sidste holdbarhed, er det perfekt at lave dem om til denne lækre dessert, så du på den måde minimerer dit madspild.

Elsker du søde sager? Prøv også tiramisu eller churros

Hjemmelavet Tarte Tatin: En fransk klassiker

Antal

6

personer
Arbejdstid

45

minutes
Tid i alt

1

hour 

30

minutes

Ingredienser

  • Mørdej
  • 250 g hvedemel

  • 40 g flormelis

  • 1 knivspids salt

  • 125 g smør, koldt

  • 1 æg, sammenpisket

  • Æble fyld
  • 1,5 kg æbler (f.eks. Granny Smith), skrællede, kernehus fjernet og skåret i kvarte

  • 160 g sukker

  • 100 g smør

  • 1 tsk vaniljeekstrakt

  • En knivspids stødte kanel (kan udelades)

  • En knivspids stødte nelliker (kan udelades)

Vejledning

  • Mørdej
  • Kom mel, flormelis, salt og smør i en foodproesser eller røremaskine, og rør til det har en ensartet konsistens. Tilsæt det sammenpiskede æg. Rul dejen mellem to stykker bagepapir, og kom dejen på køl i minimum 40 minutter.
  • Fyld
  • Forvarm ovnen til 200°C (180°C varmluft).
  • I en ovnfast pande med en diameter på ca. 23 cm smeltes sukkeret over medium varme, indtil det bliver til en gylden karamel. Rør ikke for meget i sukkeret, men lad det smelte jævnt.
  • Tilsæt smørret i små stykker til karamellen og rør forsigtigt, indtil det er smeltet og godt kombineret.
  • Tag panden af varmen og arranger æblestykkerne ovenpå karamellen i et mønster, der dækker hele bunden.
  • Drys vaniljeekstrakt, kanel og nelliker (hvis du bruger det) over æblerne.
  • Rul mørdejen ud, så den passer til pandens størrelse, og læg dejen over æblerne, der dækker dem helt.
  • Fold dejen lidt ind langs kanten af panden.
  • Bag din tarte tatin i ovnen i ca. 25-30 minutter, eller indtil mørdejen er sprød og gyldenbrun.
  • Tag panden ud af ovnen, og lad den afkøle i et par minutter.
  • Vend pandens indhold ved at placere en tallerken over panden og forsigtigt vende den, så den karamelliserede side af tarte tatin bliver toppen af desserten.
  • Server tarte tatin varm, gerne sammen med en kugle vaniljeis.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *