Svampetærte
Mums, jeg elsker en god svampetærte med en skøn blanding af forskellige svampe, masser af god ost og en sprød bund.
Tærten har den skønneste umami-smag, og er en rigtig efterårsklassiker. Jeg benytter typisk kantareller, østershatte eller shiitake svampe, men du kan også sagtens benytte karl-john, portobello eller champignoner. Hvis du er en rigtig svampe-entusiast kan du måske være så heldig, at finde nogle af dem i skoven.
Svampetærte kan holde sig på køl i ca. 3-4 dage. Tærten kan desuden også fryses. Du kan derfor med fordel lave en ekstra stor portion, og fryse tærte ned i små stykker, så du altid kan tage et stykke tærte op til frokost eller til en madpakke.
På jagt efter en god tærte? Prøv også spinattærte med feta.
Svampetærte
4
personer30
minutes1
hourIngredienser
- Tærtebund
200 g hvedemel
100 g smør (koldt og i små tern)
En knivspids salt
3-4 spsk koldt vand
- Tærtefyldet
350 g friske svampe (f.eks. champignoner eller shiitake), skåret i skiver
1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, presset
200 g revet ost (f.eks. cheddar eller gruyère)
200 ml fløde
3 store æg
Frisk timian (til pynt)
Salt og friskkværnet peber
Vejledning
- Tærtedej
- Bland hvedemel og en knivspids salt i en skål. Tilføj de kolde smørtern og smuldr smørret i melet.
- Tilsæt koldt vand, en spiseskefuld ad gangen, og ælt dejen sammen indtil den samler sig. Form dejen til en flad cirkel, indpak den i plastfolie og lad den hvile i køleskabet i mindst 30 minutter.
- Tærtefyld
- Forvarm ovnen til 180°C og smør en tærteform.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord til en cirkel, der passer til tærteformen. Kom dejen i tærteformen og tryk den let langs kanterne. Skær overskydende dej af.
- Sautér løg og hvidløg i lidt smør eller olie i en pande til de er bløde og gyldne. Tilsæt svampe og steg til de er bløde og overskydende væske er fordampet. Krydr med salt og peber.
- Fordel svampeblandingen i tærtebunden og drys revet ost over.
- Pisk fløde og æg sammen i en skål, . Krydr med salt og peber efter smag. Hæld blandingen over svampe og ost.
- Bag tærten i den forvarmede ovn i ca. 25-30 minutter til fyldet er sat og overfladen er gylden.
- Pynt tærten med frisk timian inden servering.