frugt og grøntsager - opbevar korrekt
Mad og drikke

Sådan opbevarer du frugt og grønt for den længste holdbarhed

Alt for meget frugt og grønt ender i skraldespanden, fordi det ikke er blevet opbevaret korrekt. Med denne guide forsøger vi at guide dig til, hvordan du bedst muligt kan opbevare dit frugt og grønt og hvor lang tid det så kan holde. 

opbevar frugt og grønt korrekt for længst holdbarhed

Agurk: Agurker skal opbevares på køl og bør forblive i deres originale emballage. Er agurken uden plast kan den med fordel proppes i en lufttæt beholder. En agurk kan typisk holde i 1-1,5 uge. 

Ananas: Ananas skal opbevares ved stuetemperatur. Er ananasen moden har den typisk et 2-4 dages holdbarhed. Hvis du er begyndt at spise af din ananas kan du lægge den på køl for at forlænge dens levetid. Den kan dog maks. tåle 1-2 dage på køl, da den ofte får køleskader og brune pletter.   

Appelsin: Appelsiner kan både opbevares på køl og ved stuetemperatur. På køl kan appelsiner typisk holde sig i 2-3 uger, mens de ved stuetemperatur typisk holder sig i 1-2 uger. 

Asparges: Asparges skal opbevares på køl. I en lufttæt beholder kan de typisk holde sig i 1-2 uger. 

Avocado: Umodne avocadoer opbevares ved stuetemperatur indtil de er modne. Modne avocadoer plejer kun at kunne holde 2-4 dage ved almindelig stuetemperatur. Deres levetid kan forlænges ved at opbevare dem på køl. 

Bananer: Bananer skal opbevares ved stuetemperatur. De kan typisk holde sig i 1-2 uger afhængigt af, hvor modne de var da du købte dem.  

Blåbær: Blåbær skal opbevares på køl. De kan typisk holde sig i en uge i deres originale emballage eller i en lufttæt beholder. 

Blomkål: Blomkål skal opbevares på køl. Det kan holde sig i op til 1-1,5 måned i en lufttæt beholder. 

Brombær: Brombær skal opbevares på køl. De kan typisk holde sig i 5-7 dage i deres originale emballage eller i en lufttæt beholder. 

Champignoner: Champignoner skal opbevares på køl. De holder typisk i 1-2 uger i deres originale emballage eller i en lufttæt beholder. 

Citroner: Citroner kan både opbevares på køl og ved stuetemperatur. På køl kan citroner typisk holde sig i 3-5 uger, mens de ved stuetemperatur typisk holder sig i 2-3 uger. 

Forårsløg: Forårsløg skal opbevares på køl. I en lufttæt beholder kan de holde sig i ca. 2 uger. Forårsløg kan også opbevares i et glas vand, hvor kun rødderne er dækket i vand. Forårsløgene vil da fortsat vokse, og de kan holde i meget længere tid. 

Gulerødder: Gulerødder skal opbevares på køl. Her kan de holde sig i typisk 2-4 uger.  

Hvidløg: Hvidløg skal opbevares ved stuetemperatur. Det kan typisk holde sig i 3-5 uger.

Ingefær: Ingefær skal opbevares på køl og gerne i en lufttæt beholder. Her kan det typisk holde sig i op til 4 uger. 

Jordbær: Jordbær bør spises den dag de købes, da de her har den bedste smag. De kan dog godt holde til 2-3 dage på køl.

Kartofler: Ideelt set bør kartofler opbevares mørkt og ved 8-10 grader, såsom i en kold kælder. Det er dog ikke alle der har adgang til sådan et spot. Kartofler kan derfor også opbevares på køl. De kan typisk holde i 2-4 uger.

Kirsebær: Kirsebær har typisk den bedste smag den dag, de købes. De kan dog godt holde til 2-3 dage på køl. 

Krydderurter: Afskårne krydderurter bør opbevares på køl i en lufttæt beholder. De kan typisk holde sig i 4-7 dage.  

Kål: Kål i alle dets afskygninger opbevares bedst et koldt sted i dets originale emballage eller i en lufttæt beholder. Det kan f.eks. være en kælder. Det er dog ikke alle, som har adgang til en kælder. Kål kan derfor også opbevares på køl, hvor det typisk kan holde sig i 3-6 uger. 

Lime: Limes kan både opbevares på køl og ved stuetemperatur. På køl kan limes typisk holde sig i 3-5 uger, mens de ved stuetemperatur typisk holder sig i 2-3 uger. 

Løg: Løg bør opbevares mørkt og tørt ved 8-10 grader. De trives f.eks. godt i en kælder eller på en altan med skygge. Det er dog ikke alle der har adgang til sådanne steder. Løg kan derfor også opbevares på køl. På køl kan løg typisk holde i 2-6 måneder. 

Peberfrugt: Peberfrugter skal opbevares på køl. De bør bevares i deres originale emballage eller en lufttæt beholder, hvor de typisk kan holde sig i 2-3 uger. 

Pærer: Pærer kan opbevares ved stuetemperatur, hvor de typisk kan holde sig i en uge. Efter denne uge kan deres livstid typisk forlænges med 4-7 dage, hvis de flyttes over i køleskabet. 

Rabarber: Rabarber bør opbevares på køl i deres originale emballage eller i en lufttæt beholder. Rabarber kan typisk holde i 1-3 uger. 

Ribs: Ribs bør opbevares på køl i deres originale emballage eller i en lufttæt beholder. Ribs kan typisk holde sig i 2-4 dage. 

Rodfrugter: Rodfrugter i alle dets afskygninger bør opbevares på køl. De bør enten opbevares i deres originale emballage eller i en lufttæt beholder. De kan typisk holde i 3-6 uger. 

Salathoved: Salathoveder bør opbevares på køl i dets originale emballage eller i en lufttæt beholder. Det kan typisk holde i 1-2 uger. 

Salat i pakke: Salatblandinger og spinat, babyleaves og rucola bør opbevares på køl i dets originale emballage eller i en lufttæt beholder. Det kan typisk holde sig i 1-1,5 uge  

Tomater: Tomater bør opbevares ved stuetemperatur, da det er på den måde de bedst bevare deres smag og konsistens. De kan typisk holde sig i 5-7 dage ved stuetemperatur. Derefter kan de lægges på køl, hvor deres livstid typisk kan forlænges med 3-6 dage. 

Æbler:  Æbler bør opbevares mørkt og køligt, så som i et viktualierum, kælder eller en altan. Det er dog ikke alle der har adgang til dette. Æbler kan derfor også opbevares ved stuetemperatur typisk i 1-2 uger, hvorefter deres levetid ofte kan forlænges med 1-2 uger på køl. 

Lignende artikler

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *