Romkugler
Romkugler, trøfler eller trøffelkugler – den kære kage har mange navne. Og den lækre romkugle er en af mine yndlingskager pga. dens bløde konsistens og intense smag af kakao og rom. Det er en af de kager, som jeg før altid købte hos bageren indtil jeg fandt ud af, hvor let den er selv at lave.
Romkugler er lavet af kagerester, kakao, hindbærmarmelade og en smule rom eller romessens. Når jeg har nogle kedelige og tørre kagerester gemmer jeg dem i fryseren indtil at jeg har nok til at lave en portion hjemmelavede romkugler. Jeg benytter typisk chokoladekage eller chokolademuffins.
Hvis du har nogle tørre og kedelige kagerester, f.eks. chokoladekage, mazarintærte, dagmartærte, hindbærsnitter, eller kiks, som du ikke får spist kan du med lethed trylle dem om til romkugler. På den måde får du en skøn og lækker dessert, som du også sagtens kan servere når der kommer gæster. Og du får også minimeret dit madspild.
Jeg ruller oftest romkugllerne i tivolikrymmel eller kokosmel. Men du kan også bruge kakao, hakkede nødder eller smeltet chokolade.
For at give romkuglerne en ekstra smag og tekstur kan man også tilføje ingredienser. Prøv f.eks. med hakket chokolade, nødder, vaniljeekstrakt eller kokosmel.
Kan romkugler serveres for børn?
Der er ikke alkohol i romessens, og derfor er kagen også egnet til børn.
Kan romkugler fryses ned?
Romkuglerne kan sagtens fryses ned, men resultatet er bedst hvis du fryser massen ned inden de er rullet til kugler eller hvis du fryser dem ned uden krymmel.
Er du vild med søde sager? Prøv også churros – de populære spanskrør og cannoli – lækre italienske kager
Romkugler
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalIngredienser
500 g kagerester (f.eks. chokoladekage eller mazarintærte)
2 spiseskefulde kakaopulver
4 spsk hindbærmarmelade
3 spiseskefulde rom-essens
Valgfri toppings som kokosmel, kakao eller hakket chokolade til at rulle romkuglerne i
Vejledning
- Kom kageresterne i en foodprocessor eller røremaskine og rør til de er helt smuldrede.
- Tilsæt hindbærmarmelade, romessens og kakaopulver og rør til det er en helt ensartet masse. Hvis massen er for klistret kan du tilsætte mere kage, og hvis den er for fugtig kan du tilsætte mere marmelade.
- Rul dine romkugler ud til den ønskede størrelse. Hvis blandingen er for klistret, kan du fugte dine hænder med lidt vand for at gøre det lettere at forme kuglerne.
- Rul hver romkugle i din valgte topping, som f.eks. tivolikrymmel eller kokosmel.
- Lad romkuglerne køle af i køleskabet i mindst en time, inden de serveres. Dette hjælper dem med at opnå den ønskede fasthed.
Romkuglens historie
Kagen har en interessant historie, der går tilbage til Tyskland. De blev oprindeligt opfundet som en måde at genbruge kagerester på. I stedet for at smide resterne væk, blev de knust og blandet med smør, kakao og rom for at skabe de lækre romkugler, vi kender i dag. Kagen har siden spredt sig til andre lande og er blevet en favorit blandt mange.
Romkugler har en interessant historie, der går tilbage til Tyskland. De blev oprindeligt opfundet som en måde at genbruge kagerester på. I stedet for at smide resterne væk, blev de knust og blandet med smør, kakao og rom for at skabe de lækre romkugler, vi kender i dag. Romkugler har siden spredt sig til andre lande og er blevet en favorit blandt mange.
One Comment