pitabrød - grundopskrift på hjemmebagt pita
| |

Pitabrød – den perfekte grundopskrift

Store, sprøde hjemmebagte pitabrød smager bare skønt! Og så gør de købte pitabrød til skamme. Købte pitaer er slet ikke lige så store, luftige og sprøde. Samtidig er købte pitaer typisk mere porøse og går nemt i stykker. Deres porøsitet kan gøre dem svære at fylde med masser af lækkert fyld. Sådan er det slet ikke med hjemmebagt pita. 

Pitabrød kan laves i alverdens afskyninger med forskellige slags fyld. Jeg elsker et nybagt pitabrød med en god hjemmelavet hummus, sprød salat, agurker, tomater, falafler og syltede rødløg

Derudover er pita bare rigtig nemt og hurtigt at lave – og derfor er det en klassiker herhjemme. Her får du grundopskriften på et godt og nemt, hjemmebagt pitabrød, så det måske også kan blive en klassiker hjemme hos dig. 

Pitabrødene kan sagtens holde sig i 3-4 dage, så du kan sagtens lave dem i forvejen og blot lune dem inden servering. Pitaerne kan også sagtens fryses ned efter bagning. Du kan nemt og hurtigt lune dem på en brødrister eller i ovnen inden servering. 

Pitabrød – den perfekte grundopskrift

Antal

6

pitabrød
Arbejdstid

20

minutes
Tid i alt

2

hours 

Ingredienser

  • 4 dl vand

  • 25 g gær

  • 1 tsk sukker

  • 1,5 tsk groft salt

  • 2 spsk olivenolie

  • 500 g hvedemel

Vejledning

  • Rør gær sammen med lunkent vand i en stor skål. Tilsæt olivenolie, salt, sukker og halvdelen af melet og rør rundt.
  • Tilsæt det resterende mel, mens du rører rundt. Rør rundt til dejen har en ensartet og sej konsistens, og til en slipper skålen. Ælt dejen godt.
  • Læg et rent viskestykke over skålen og lad dejen hæve en time til dobbelt-størrelse et lunt sted. Dejen kan også koldhæve natten over – så er det kun nødvendigt at benytte 10 g gær.
  • Lav 6 store flade, runde brød på en bageplade beklædt med bagepapir. Du kan evt. lave boller, som du banker flade efterfølgende.
  • Lad brødene hæve på bagepladen i 15 minutter. Varm ovnen op på 250 grader varmluft i mens.
  • Bag i ovnen ved 250 grader varmluft i 7 minutter til brødene er gyldne i kanterne. Pitabrødene vil hæve op under bagning, og blive hule indeni. Lad pitabrødene hvile 10 minutter på en rist efter bagning, og så er de klar til servering. 

Noter

  • Du kan sagtens udskifte noget af hvedemelet med Tipo 00, durummel, grahamsmel eller manitobamel.

Pitabrød er en type brød, der stammer fra Mellemøsten og er blevet populært i hele verden på grund af dets alsidighed og smag. Det er lavet af en simpel dej af mel, vand, gær og salt, der er formet som en flad cirkel og bagt i ovnen.

En af de vigtigste årsager til, at pitabrød smager så godt, er dets unikke konsistens. Pitabrød er let og luftigt indeni, men samtidig har det en sprød og lidt sej ydre skorpe. Det gør det perfekt til at holde på fyld og saucer uden at blive blødt eller klæbrigt.

Hvad for noget mel skal jeg bruge til pitabrød?

Opskriften her er lavet på hvedemel, men du kan sagtens skifte noget af melet ud med en grovere meltype, for at få et grovere brød. Du kan også skifte noget af hvedemelet ud med Tipo-00, manitobamel eller durummel. Denne opskrift er til 6 mellemstore brød, men du kan også sagtens forme 8 mindre pitaer eller 4 rigtig store pitabrød, som minder om de store pitaer, du får serveret på diverse pitasteder.

Hvilket fyld er godt til pita?

Pita kan spises på utallige måder og er derfor en favorit blandt mange mennesker. Det kan fyldes med alt fra hummus og grøntsager til kød og ost. Den mest populære måde at spise pitabrød på er som en sandwich eller wrap, hvor fyldet pakkes ind i det flade brød.

Der er mange forskellige fyld, der kan spises med pitabrød. Grøntsager som salat, tomat, agurk og løg er et godt valg. Pitabrød kan også fyldes med hummus, tzatziki eller guacamole for at give ekstra smag og tekstur. Kød eller fisk som kylling, oksekød, laks eller rejer er også et godt valg. Fyldet kan tilberedes på forskellige måder som grill eller stegt.

Similar Posts

14 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *