Øllebrød
| | | |

Øllebrød

Øllebrød er en god, gammel klassiker fra det nordiske køkken, og den kan spores mange år tilbage. Den har dybe rødder i både dansk, svensk og norsk madtradition.  

I dag nydes øllebrød især som dessert, men også på brunch bordet. Og den er populær blandt både børn og ældre. 

Hjemmelavet øllebrød har en skøn smag. Det søde sirup og sukker giver en sød mild smag, mens kanel og kardemomme giver en dybere og mere krydret smag og øllen tilføjer en bitterhed. Hvis du laver retten til børn kan du lade være med at tilsætte øl. 

Øllebrød laves af daggammelt brød, og derfor er det en god ret at lave for at reducere dit madspild. Du skal gerne benytte rugbrød eller groft brød. 

Som topping til øllebrød benyttes typisk en letrørt flødeskum. Men du kan også sagtens tilføje revet mørk chokolade og frisk bær, såsom blåbær og brombær, og karamel, for at gøre grøden endnu mere lækker.

Mangler du noget lækkert til brunchbordet? Prøv ogå amerikanske pandekager med blåbær eller french toast

Øllebrød

Antal

4

personer
Arbejdstid

20

minutes

Ingredienser

  • 300 g. daggammelt brød (helst rugbrød eller groft brød)

  • 500 ml mørkt øl (f.eks. en stout eller en bock)

  • 2 spsk mørk sirup

  • 2 spsk sukker

  • 2 tsk stødt kardemomme

  • 1 tsk stødt kanel

  • En knivspids salt

  • Flødeskum til servering, letpisket 

Vejledning

  • Skær det daggamle brød i mindre tern. Jo mindre stykker, desto hurtigere vil de blive blødgjort i øllen.
  • Find en stor gryde og opvarm øllen over middel varme til den simre. Tilsæt sirup, sukker, kardemomme, kanel og en knivspids salt. Rør forsigtigt indtil sukkeret er opløst.
  • Tilsæt brødet til øllen og rør godt indtil brødet er godt gennemblødt. Skru ned for varmen, og lad det småsimre i ca. 10-15 minutter indtil brødet er blevet en grødagtig konsistens. Rør undervejs.
  • Øllebrødet kan serveres varmt eller koldt. Traditionelt serveres det koldt med flødeskum, men du kan sagtens servere den lun også. Prøv med ekstra topping, såsom vaniljeis, friske bær, mørk revet chokolade eller karamelsovs. 

Hvor stammer øllebrød fra? 

Traditionelt blev øllebrød lavet af daggammelt brød, som ikke længere var egnet til at spise, da det var for tørt. For ikke at smide brødet ud, blev det lavet til øllebrød. Brødet blev derfor revet i mindre stykker og opblødt i øl for at gøre det blødt og lave det til en grød. 

Grøden stammer fra bonde- og arbejderkøkkenet i Norden, hvor man ønskede at undgå madspild og udnytte alle ressourcer fuldt ud.Grøden er en ældgammel ret, der menes at være blevet lavet i mere end 800 år.

Senere hen er vi begyndt at søde øllebrøden med sirup og sukker, og krydre den med kanel og kardemomme. Og det har gjort øllebrøden meget mere lækker.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *