Hasselback kartofler
Hasselback kartofler er en af mine yndlings måder, at lave kartofler på. Kartoflerne bliver dejligt sprøde, og så passer hasselback kartofler til så mange lækre retter.
De kære kartoffelret kaldes også ofte hasselbagte kartofler. Men navnet hasselback stammer fra det svenske hotel Hasselbacken, hvor denne unikke kartoffelret blev skabt i 1940’erne.
Hasselback kartofler er enkelte kartofler, der er skåret i tynde skiver, men ikke helt igennem, så kartoflen forbliver samlet som en enkelt krop. Dette skaber en unik kombination af sprød skræl og saftig kartoffelmidte. Kartoflerne kan bages i ovnen med forskellige smør, olie eller marinade. Det giver dem en dejlig smag og aroma.
Hasselback kartofler er også et godt valg, fordi de er nemme at tilberede og kan serveres med en række forskellige tilbehør. De kan serveres som en sideret til ratatouille eller salater, eller som en selvstændig ret med forskellige krydderier eller ost eller rasp på toppen. Hvis du vil lave kartoflerne ekstra smovsede, så kan du tilsætte lidt ost på toppen af kartoflerne 10 minutter inden de er færdige. Yderligere kan du også prøve at tilsætte lidt rasp til toppen af kartoflerne, som gør dem ekstra sprøde.
Tilberedning
Hasselback kartofler kan både laves med og uden skræl. Jeg laver dem typisk med skræl. Det er både det letteste, og så får man mest muligt ud af kartoflerne. For at lave Hasselback kartofler skal man starte med at skylle eller skrælle kartoflerne og skære dem i tynde skiver, men ikke helt igennem. Derefter kan man dryppe dem med olie eller smør, og drysse med salt og peber eller andre krydderier efter eget valg. Prøv f.eks. med paprika eller chiliflager. Sæt dem i ovnen i ca. 50 minutter ved 180 grader eller indtil de er sprøde og gyldne. Bagetiden afhænger af størrelsen på dine kartofler.
Er du vild med sprøde kartofler? Prøv også disse sweet potato fries
Hasselback kartofler
4
personer20
minutes1
hour20
minutesIngredienser
1 kg kartofler
75 g smør
4 fed hvidløg, finthakket
4 stængler frisk rosmarin, finthakket
2 tsk flagesalt
Vejledning
- Smelt smør i en lille kasserolle og tilsæt krydderurter og hvidløg. Lad det stå og trække.
- Skyl eller skræl kartoflerne. Skær evt. lidt af bunden af, så kartoflerne har en plan overflade at stå på i fadet. Skær mange tynde skiver ⅔ ned igennem kartoflerne. Her kan du evt. lægge kartoflerne mellem to grydeskeer, så du undgår at skære hele vejen ned igennem dem.
- Læg kartoflerne tæt i et smurt fad.
- Pensl alle kartoflerne med smørblandingen.
- Bag kartoflerne i 50 min ved 180 grader. Pensl gerne kartoflerne med smørblandingen 3-4 gange undervejs.
- Tag kartoflerne ud, når de er gyldne og drys med salt og frisk rosmarin og timian.
3 Comments