falafler - sprøde og nemme
| | |

Falafler

Jeg elsker falafler, som har en sprød, knasende skorpe, og et blødt og krydret indre. Den lille snack er fra det mellemøstlige køkken, og skal laves med gode kikærter, friske krydderurter og masser af krydderier. 

Når jeg laver falafler laver jeg altid en stor portion. Jeg elsker dem, og jeg benytter dem både som snacks med hummus, men også i pitabrød og wraps, til naanbrød, til salat eller sammen med en god shakshuka

Jeg fritterer typisk mine falafler i olie, da det giver en knasende, sprød skorpe. Du kan dog også bage dem i ovnen eller stege dem på en pande. 

Falafelfars kan holde sig i køleskabet i 1-2 dage, mens færdige falafler kan holde sig i 3-4 dage på køl i en tætlukket beholder. De er dog allerbedst lige når de er fritterede, og er lune og sprøde. 

Har du fars eller falafler i overskud kan begge dele fryses ned, så du har et lækkert måltid til en anden god gang. 

Falafler

Antal

30

stk
Arbejdstid

30

minutes
Tid i alt

45

minutes

Ingredienser

  • 400 g. kikærter (tørrede eller på dåse)

  • 6 fed hvidløg, presset

  • 2 løg, finthakket

  • En stor håndfuld persille, finthakket

  • 5 tsk stødt koriander

  • 4 tsk stødt spidskommen

  • 1 tsk cayennepeber 

  • 3 tsk salt

  • 2 æg

  • 3 spsk rasp

  • 3 spsk hvedemel

  • 0,5 citron, saft 

  • 0,5-1 l. olie til frittering

Vejledning

  • Hvis du benytter tørrede kikærter skal de stå i blød i 12-24 timer forinden. Dæk dem godt til med vand, da kikærterne svulmer op til ca. dobbelt størrelse. Dræn dem godt for vand efter de har været i blød.
  • Bland alle dine ingredienser sammen i en minihakker eller foodprocessor. Blend grundigt til det har en ensartet tekstur. Hvis din fars er for våd kan du tilsætte lidt mere hvedemel eller rasp. Hvis farsen er for tør kan du tilsætte et ekstra æg. 
  • Kom falafelfarsen på køl i minimum 45 minutter. Jo koldere din fars er, jo lettere er det at forme den.
  • Form falaflerne til små kugler med en ske. 
  • Varm en gryde op med fritureolie i 170-180 grader. Friter falaflerne til de er sprøde og gyldne.
  • Læg de fritterede falafler på en tallerken med et stykke køkkenrulle, som kan suge den overflødige fritureolie. Server falaflerne mens de er lune.  

Hjemmelavede falafler

Hjemmelavede falafler smager himmelsk, og du kan selv justere smagen med mange forskellige krydderier. Når du steger dem, så vær sikker på at du benytter rigeligt olie. Kikærterbollerne må ikke blive stegt for meget, da de så bliver tørre indeni. De skal være sprøde uden på, men bløde indeni.

Kikærtebollerne kan både laves af tørrede kikærter og kikærter på dåse. Opskriften smager skønt med tørrede kikærter – dog kræver denne også noget mere tid, da de tørrede kikærter skal sættes i blød i 12-24 timer forinden. Skift gerne vandet 1-2 gange undervejs. Kikærter på dåse er klar til at blive brugt med det samme. 

Når du laver dine falafler selv kan du lave dem præcis som du vil have dem. Jeg elsker at eksperimentere med forskellige krydderier for at justere lidt på smagen. Prøv f.eks. at eksperimentere med chili eller tørret mynte. 

Similar Posts

20 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *