empanadas - vegetariske pirogger
| | |

Empanadas

Kært barn har mange navne – Men uanset om du kalder dem empanadas eller pirogger, så smager de bare af flere! Empanadas er sydamrikansk street food, når det er aller bedst. 

Empanadas kan laves med masser af forskelligt slags fyld. Derfor er det også en rigtig god ret at lave, hvis du gerne vil have ryddet op i grøntssagskuffen inden dine grøntsager bliver for gamle. Jeg benytter søde kartofler i denne opskrift, da det er meget klassisk for det sydamerikanske køkken. Men det er kun fantasien der sætter grænser – du kan eksperimentere med mange forskellige slags fyld. Empanadas er bl.a. også gode med spinat, porre og feta eller med soltørrede tomater, rødløg, kartoffel og romarin. Hvis du har en rest chili sin carne kan den også benyttes til pirogger. 

Foruden grøntsager er der masser af skønne krydderier i. Jeg elsker dem godt krydret, så man rigtigt bliver taget til det sydamrikanske køkken – men hvis du ikke er lige så meget til krydret mad kan du nedjustere mængden af krydderi. 

Dejen minder om en klassisk tærtedej – her kan man selv vælge om man laver den fra bunden eller vælger den lette løsning, og køber en færdig tærtedej. 

Empanadas er både skønt som aftensmad, men også som en lille let snack. Når jeg laver dem laver jeg ofte en kæmpe portion, så der er snack til de efterfølgende dage. Empanadas kan både spises kolde og varme, så de er i øvrigt også rigtig gode til en madpakke. 

Empanadas kan typisk holde sig 3-4 dage på køl. De kan også fryses, hvis du laver en stor portion.

Empanadas

Antal

10

stk
Arbejdstid

15

minutes
Tid i alt

35

minutes

Ingredienser

  • 320 g. tærtedej

  • 300 g søde kartofler, grove tern

  • 2 løg, finthakket

  • 3 fed hvidløg, presset

  • 1 peberfrugt, i små tern

  • 1 dåse hakkede tomater

  • 2 tsk timian

  • 2 tsk paprika

  • 1 tsk chiliflager

  • 1 tsk stødt spidskommen

  • 3 spsk limesaft

  • Salt og peber

  • Olie til stegning

Vejledning

  • Lav en tærtedej eller køb en færdig
  • Kog de søde kartofler i grove tern i letsaltet vand i ca. 5 min. til de er møre.
  • Tag en pande og tilsæt olie, presset hvidløg og finthakket løg og steg et par minutter til løgene er klare.
  • Tilsæt perberfrugt i små tern og alle dine krydderier og svits i 1-2 minutter til det dufter godt krydret.
  • Tilsæt de søde kartofler til panden, rør godt rundt og tilsæt nu de hakkede tomater. Smag til med salt, peber og limesaft og lad det simre i et par minutter.
  • Rul tærtedejen ud til 10 ca. lige store runde forme. Tilsæt 2-3 tsk fyld til hver empanada. Fold dejen henover fyldet og fold kanterne sammen, så dine empanadas er tætlukket. Hvis de ikke er helt tætlukket vil fyldet sive ud.
  • Bag dine empanadas i ca. 20 minutter i en forvarmet ovn på 175 grader.    

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.