Creme brulee
Creme Brulee er en klassisk fransk dessert, der har været en favorit i århundreder. Den uimodståelige dessert er lavet af en fløjlsblød og lækker creme, der er dækket af en sprød skorpe af brændt sukker.
Creme Brulee stammer fra Frankrig og har en lang historie, der kan spores tilbage til det 17. århundrede. Desserten er blevet videreudviklet og tilpasset over årene, men den grundlæggende formel består stadig af en blød creme og en sprød skorpe af brændt sukker.
Creme Bruleens bløde creme er lavet af fløde, sukker og æggeblommer. Dessertens creme kan smages til med lækre ingredienser såsom vanilje, hindbær eller citron.
Desserten kan forberedes i god tid, så det er derfor også en god dessert, når der kommer gæster. Her kan du forberede dessertens creme dagen forinden. Så skal du blot drysse et lag sukker på, som skal brændes lige inden servering.
Creme Brulee smager godt, fordi den kombinerer den bløde creme med den sprøde skorpe. Kontrasten mellem den bløde creme og den sprøde skorpe gør, at desserten er en unik oplevelse for smagsløgene.
Creme Brulee siges ofte at være svær at lave, men det er ikke helt sandt. Her får du en opskrift, som både er nem og giver et lækkert resultat. Desserten laves ved at blande fløde, sukker, æggeblommer og smagsingredienser sammen i en gryde. Derefter skal cremen bages i ovnen og køles lidt ned. Når cremen er kølet ned, tilsættes en tynd lag af sukker på toppen af desserten, der derefter brændes med en brænder for at skabe den sprøde skorpe.
Har du en sød tand? Prøv denne smovsede gulerodskage eller banankage.
Creme brulee
4
personer45
minutes4
hoursIngredienser
0,5 vaniljestang eller 1 tsk vaniljeekstrakt
65 g sukker
5 æggeblommer
3,5 dl piskefløde
1 dl sødmælk
60 g sukker til karamelisering på toppen
Vejledning
- Skær vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud og kom dem i sukkeret (gem vaniljestangen). Du kan også benytte 1 tsk vaniljeekstrakt i stedet for.
- Pisk æggeblommer, sukker og vanilje til en luftig æggesnaps.
- Find en lille kasserolle og varm fløde, mælk og den tomme vaniljestang op ved lav varme til lige under kogepunktet. Rør godt rundt undervejs.
- Fjern vaniljestangen og tilsæt den varme fløde til æggesnapsen mens du rører rundt.
- Kom cremen tilbage til kasserollen, og varm det sammen til 80 grader under omrøring. Benyt et sukkertermometer. Sæt herefter cremen på køl i en time. Rør gerne rundt et par gange undervejs.
- Fjern det skum, som kan have lagt sig i toppen. Rør rundt, så vaniljekornene fordeles ud i hele cremeblandingen. Hæld herefter blandingen i små ramekiner på ca. 10 cm i diameter og 4 cm i højde, eller andet småt stentøj, som kan tåle høje temperaturer.
- Stil ramekinerne på en bradepande med lidt afstand mellem dem, og hæld vand i bradepanden, så det dækker 1-2 cm af bradepandens bund.
- Bag nu creme bruleen i en forvarmet ovn på 120 grader i 50 minutter til cremen har sat sig. Cremen skal være blød og skal skælve let i midten. Sæt herefter ramekinerne på køl i minimum 2 timer, men gerne længere tid. De kan sagtens stå til den efterfølgende dag.
- Tag ramekinerne ud af køleskabet, og drys dem med et lag tyndt sukker. Brænd sukkeret med en creme brulee brænder og server straks. Du skal ikke holde gasbrænderens flamme stille samme sted. Hold lidt bevægelse i den, så du ikke brænder sukkeret, men i stedet karamelisere det. Server evt med lidt frisk bær, frisk frugt eller vaniljeis.