Siciliansk caponata
Er der noget italienerne virkelig kan, så er det at lave smagfuld, lækker mad med få, lækre råvarer.
Siciliansk caponata er en populær ret fra den italienske ø Sicilien. Denne ret er kendt for sin sødme og syrlighed, og dens fyldige smag af aubergine og olmodne tomater. Caponata er en vegetarisk ret, der består af stegte auberginer, tomater, løg, selleri og andre ingredienser, som koges sammen med eddike og sukker. Server gerne friskbagt baguette til.
Elsker du det italienske køkken? Prøv også en cacio e pepe eller vodka pasta
Historien om caponatas oprindelse er lidt uklar, men nogle mener, at retten stammer fra det spanske ord “escabeche”, som betyder marineret eller pickled. Det menes, at de spanske besættelser i Sicilien i det 15. og 16. århundrede bragte denne ret til Sicilien, hvor den blev tilpasset med lokale ingredienser og smag.
En af grundene til, at Siciliansk caponata smager så godt, er på grund af dens kombination af søde, syrlige og salte smagsnuancer. Auberginerne giver retten sin karakteristiske tekstur, mens de øvrige grøntsager giver en balance af smag og tekstur.
Italiensk caponata er perfekt at lave, hvis du skal have ryddet op i køleskabets grøntsagsskuffe. Du kan nemlig tilsætte en masse forskellige slags grøntsager. Prøv også at tilsætte champignoner eller squash.
Siciliansk caponata kan spises som en hovedret, eller som tilbehør sammen med kød eller fisk. Det er også en god vegetarisk mulighed, da retten er fyldt med masser af grøntsager.
Jeg synes at retten er lettest at lave i ovnen, hvor den bare passer sig selv. Du kan dog også sagtens lave retten på pande.
Siciliansk caponata
4
personer20
minutes45
minutesIngredienser
2 auberginer, skåret i tern
250 g cherrytomater
1 løg, hakket
1 rød peberfrugt
2 stilke selleri, skåret i tern
40 g rosiner
30 g pinjekerner
0,5 dl olivenolie
4 spsk rødvinseddike
2 spsk. sukker
1 håndfuld frisk basilikum, hakket
Salt og peber efter smag
Vejledning
- Forvarm ovnen på 180 grader varmluft. Skær alle grøntsager groft i mundrette stykker, og tilsæt dem til en stor skål. I en lille skål røres olivenolie, sukker og rødvinseddike sammen. Hæld blandingen over grøntsagerne, og miks det godt sammen. Krydder grøntsagerne med salt og peber.
- Kom blandingen i et stort ildfast fad, og varm det i 25 minutter. Rør gerne rundt i blandingen et par gange undervejs.
- Efter 25 minutter tilsættes rosiner og pinjekerner. Tilsæt også lidt mere olivenolie eller rødvinseddike, hvis retten trænger til mere væske.
- Skru op på 210 grader, og bag retten i yderligere 10 minutter.
- Når grøntsagerne er godt møre er din capaonta klar. Server den med frisk basilikum og godt friskbagt surdejsbrød.