Calzone med tomatsauce, svampe og mozzarella
Calzone er en af de mest populære italienske retter, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Den sprøde calzone er en form for foldet pizza, hvor fyldet er inde i dejen i stedet for på toppen. Dejen er sprød og saftig, og fyldet kan varieres efter smag og behag.
Calzone stammer oprindeligt fra Napoli i Italien, men er nu en del af det italienske køkken verden over. Man kan fylde calzone med alt fra grøntsager til kød, ost og saucer, hvilket gør det til en alsidig og lækker ret. Her får du en vegetarisk calzone med tomatsauce, svampe og mozzarella. Hvis du vil gøre calzonen ekstra mættende, kan du tilføje noget spaghetti. Kog blot spaghettien al dente efter anvisningerne på pakken, og kom det med resten af fyldet ind i calzonen inden bagning.
Calzone kan du fylde med alt slags fyld. Det er derfor også en god ret at lave, når du skal rydde op i grøntsagsskuffen. Prøv f.eks. at tilføje aubergine, kartoffel, rosmarin og oliven.
Når jeg har god tid laver jeg denne hjemmelavede pizzadej. Du kan dog sagtens købe en færdig dej.
Ligeledes laver jeg denne hjemmelavede tomatsauce. Her kan du dog også sagtens købe en færdig pizzasauce. Jeg synes dog, at det smager bedst, at lave det fra bunden, hvor man kan benytte nogle lækre råvarer.
Sådan laver du calzone
For at lave en calzone skal du starte med at lave dejen. Du kan enten købe færdiglavet dej eller lave din egen. Dejen skal derefter rulles ud til en stor cirkel, præcis som når du laver pizza.
Hvis du synes at dejen er svær at håndtere, når den bliver for stor, så lav to eller tre små calzoner i stedet for. Det er desuden også rigtig godt, hvis der er børn med i køkkenet. På den måde kan de lave deres egen lille calzone. Det plejer at være et hit.
Calzonen kan fyldes med det, du ønsker. Fyldet skal placeres i midten af dejen, og så skal dejen lukkes og formes som en halvmåne. Fold og pres kanterne godt på calzonen, så den er lukket helt og fyldet ikke ryger ud. Calzonen bages derefter i ovnen indtil dejen er sprød og gylden. Bag den gerne på en pizzasten eller et bagestål.
Calzone smager bedst lige når den kommer ud af ovnen, og osten er smeltet. Men den kan godt holde sig i 3-4 dage på køl.
Hvis du har ingredienser i overskud, så gem dem og brug dem til at lave en lækker vegetarisk lasagne eller en vegetarisk pasta bolognese dagen efter.
Elsker du det italienske køkken? Prøv denne klassiske cacio e pepe eller denne lækre vodka pasta.
Calzone med tomatsauce, svampe og mozzarella
1
calzone15
minutes35
minutesIngredienser
2 fed hvidløg, finthakket
1 løg, finthakket
100 g champignon eller svampemix, finthakket
150 g. mozzarella, revet eller plukket
Vejledning
- Rens og snit champignon, løg, hvidløg og riv eller pluk mozzarella.
- Rul dejen tyndt ud til en stor cirkel på et meldrysset bord, som når du laver pizza. Hvis dejen bliver for stor eller svær at håndtere kan du lave to eller tre små calzoner. Placér fyldet i midten på cirklen.
- Luk dejen og form som en halvmåne. Fold kanterne godt eller tryk sammen med en gaffel, så fyldet ikke ryger ud.
- Bages i en forvarmet ovn ved 230°C i ca. 12-15 minutter, indtil dejen er sprød og gylden. Bag gerne på en pizzasten eller bagestål.