baeredygtig-mode-genbrugstoej

Bæredygtigt tøj – 8 tips til en mere bæredygtig garderobe

Det grønne fokus har også sneget sig ind i modeindustrien. Men bæredygtigt tøj er desværre ofte en myte. Mode- og tøjindustrien er en kæmpe miljø- og klimasynder. Den globale tøjproduktion er noget af det, som belaster vores miljø og klima allermest. Og forbruget af tøj er steget markant de seneste årtier, og det fortsætter med at stige drastisk. Tilbage i 2000 blev der produceret omkring 50 milliarder nye beklædningsgenstande. To årtier senere var dette tal mere end fordoblet. Og ifølge World Bank fortsætter det med at stige

Produktionen af tøj kræver både store landarealer og ekstreme mængder vand. Derudover benyttes der ofte kemikalier til at behandle tekstilerne. Disse kemikalier kan både være skadelige for de ansatte, men de kan også være med til at forurene lokalområder.

Det estimeres at vi i gennemsnit kun benytter vores billigste tøj 7-8 gange. Såfremt vi benyttede vores tøj dobbelt så meget, kunne udledningen af drivhusgasser fra tøjproduktionen reduceres med hele 44 %, såfremt modeindustrien tilsvarende halverede sin produktion. 

Ud fra ovenstående tal er det tydeligt, at der er behov for at vi som forbrugere tænker mere bæredygtigt, når det kommer til forbruget af tøj. Derfor får du her otte konkrete tips og tricks til, hvordan du kan gøre dit tøjforbrug mere bæredygtigt. 

1. Kig i gemmeren

Det er i selve produktionen af nyt tøj, den store CO2-udledning er. Det allerbedste du kan gøre, er derfor at benytte det tøj, som allerede hænger i din garderobe fremfor at købe nyt tøj. Ved at bruge dit tøj så meget og længe som muligt, er du med til at reducere produktionen af nyt tøj. Hvis det alligevel frister at købe nyt tøj, så prøv at kigge i gemmeren. Hiv alt dit tøj ud af garderobeskabet og se om der ikke gemmer sig noget guld inde bag ved, som du havde glemt alt om.

2. Fiks hullerne

Mange smider deres tøj ud, hvis det får et hul eller hvis der er en lynlås der går i stykker. Det kan dog sagtens svare sig at få tøjet fikset fremfor at kyle det i skraldespanden. 

Hvis tøjet er under to år gammelt, så gælder din reklamationsret. Du bør derfor kontakte forhandleren, for at få repareret tøjet. 

Hvis dit tøj er mere end to år gammelt, så kan du enten selv reparerer det eller du kan kontakte en skrædder og få et tilbud på, hvad det koster at få repareret tøjet. Hvis hullet er småt kan du nemt sy det i hånden eller du kan sy et fint, lille, dekorativt patch på. Hvis du er en rigtig krea-type, så er det frem med symaskinen. Hvis du går til en skrædder kan det typisk godt svare sig, at samle en lille bunke af tøj, der skal repareres, da der ofte er mulighed for at få en smule mængderabat.

3. Byt til nyt

Hvis du vil være med til at gøre tøjforbruget mere bæredygtigt, så er det også essentielt at du tænker over, hvad du gør med det tøj, som du ikke længere bruger. 

Her er det en god ide, at bytte tøj. En persons skrald, kan være en anden persons guld. Hvis du bytter tøj med andre, så er du med til at forlænge dets levetid. Det er bedre for miljøet end at producere nyt tøj. 

Et godt tip er f.eks. at bytte med venner eller veninder. Derudover findes der også second hand platforme, hvor tøjbytte kan arrangeres. Yderligere kan du også finde nogle lokale grupper for tøjbytte på Facebook. På den måde, får dit gamle tøj nyt liv, og du får samtidig noget lækkert nyt bæredygtigt tøj ind i din garderobe.

4. Genbrug er guld

 Tøj, som du finder i genbrug, second hand butikker eller i vintage butikker er allerede produceret. Dette er derfor langt bedre for miljøet end at producere nyt tøj i Fjernøsten og fragte det om på den anden side af jorden. 

Mange tror fejlagtigt at genbrug er gammel, slidt og støvet tøj. Men det er det ikke. I genbrugsbutikker og på second hand platforme kan du finde helt nye fejlkøb eller tøj, som kun er brugt meget lidt. I vintage butikker kan du ofte finde lækkert designertøj til gode priser. Det er derfor både mere miljørigtigt og bæredygtigt tøj, men også rigtig billigt, hvis du mangler nyt tøj.

5. Lån og lej

Mange har for vane at købe nyt, lækkert tøj, så snart der er en ny festlig begivenhed i sigte. Hvad end det er bryllup, fødselsdag, konfirmation eller julefrokost, så køber vi nyt tøj. 

Men her er der meget unødvendigt forbrug, som kan undgås. Det er nemlig en god ide at låne eller leje tøj. 

Hvis du har en ven eller veninde, som benytter samme størrelse som dig, kan du måske låne et lækkert outfit af vedkommende. På den måde får du et nyt sæt tøj på, som du ikke har haft på før, men du undgår at købe nyt tøj. Det er derfor også et godt sparetip. 

Derudover kan du efterhånden finde mange butikker og online-services, som udlejer tøj. På den måde kan du måske stadig finde lige den kjole eller det jakkesæt, som du drømmer om. Det er langt billigere, og tøjet fylder ikke i dit skab eller hænger der og bliver umoderne, før det skal bruges igen. 

6. Den gode tøjvask

Selvom det primære klimaaftryk ligger i produktionen af nyt tøj, så ligger en stor andel også i vask, tørring og strygning af tøjet. 

Det er derfor vigtigt, at vi kun vasker vores tøj, når det er beskidt. I Danmark vasker vi vores tøj meget, og nogle gange kan det være nok f.eks. bare at hænge det ud, så det får lidt frisk luft. Et andet godt tip er også, at lægge tøj i fryseren, da dette vil fjerne lugt. 

Vi kan dog ikke komme uden om, at tøj naturligvis skal vaskes i ny og næ. Når du vasker dit tøj, så vask det efter vaskeinstruktionerne, som sidder i tøjet. Det gør nemlig, at dit tøj holder længere, og det er derfor med til at reducere tøjets miljøaftryk. Det er også vigtigt, at du bruger et ordentligt vaskemiddel, som kan fjerne de pletter, der måtte være på tøjet. Yderligere kan du gå efter et vaskemiddel uden kemikalier. 

Efter tøjvask er det bedst både for tøj og miljø, hvis det lufttørre.

7. Minimer dit forbrug

Tøj belaster, som nævnt, primært i produktionen. Derfor er ubrugt tøj ekstremt belastende for miljøet. Du kan derfor være med til at reducere miljøbelastningen ved kun at købe det tøj, som du reelt set har brug for. 

Når du fristes til at købe nyt tøj, så tænk over, hvorfor du egentlig gerne vil købe nyt tøj. Køber du det spontant fordi det er på tilbud, fordi du er trist eller fordi du faktisk mangler nyt tøj?

Hvis du køber mindre tøj er du med til at reducere miljøbelastningen, men du kan også få råd til at købe noget tøj i bedre kvalitet, som har en længere levetid. 

8. Giv eller sælg

I ny og næ skal garderoben tømmes for slidt tøj og fejlkøb. Brugt tøj og fejlkøb kan du enten give væk eller sælge. Det er med til at forlænge tøjets levetid. 

Hvis du vil sælge det findes der en masse second hand platforme, såsom DBA, Trendsales, Tise, Zadaa og Facebook Marketplace

Hvis du vil give tøjet væk kan du både give det til familie, venner eller genbrugsforretninger og velgørenhedsorganisationer. 

Husk at intet tøj skal i skraldespanden. Brugt tøj bør også doneres til genbrugsstationer, så fibrene kan blive genanvendt.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.