Affogato
Affogato er en lækker italiensk kaffebaseret drik, som typisk indtages efter et måltid som en dessert eller kaffe. Den lækre varme drik er perfekt på en varm sommerdag. Den kan også indtages som en snack i løbet af dagen.
Drikken består af et varmt espressoshot og kold vaniljeis. Den varme espresso smelter langsomt den kolde is, og det giver den lækreste landing mellem kaffen og isen. En klassisk affogato kræver kun to hovedingredienser: friskbrygget espresso og høj kvalitets vaniljeis. Da der er få ingredienser i, bør du benytte en god kaffe og en god vaniljeis.
Nogle vælger at tilføje et stænk likør, som f.eks. Amaretto eller Kahlúa, for at give desserten en ekstra dimension, men det er helt valgfrit.
Vild med kaffe desserter og drikke? Prøv også dalgona kaffe eller tiramisu
Affogato
4
personer5
minutesIngredienser
4 kugler god vaniljeis
4 dobbelte espressoshots (ca. 120 ml)
Eventuelt: 2 cl Amaretto eller Kahlúa pr. portion
Vejledning
- Forbered espressoshots: Bryg fire dobbelte espressoshots. Hvis du har en espressomaskine, kan du bruge denne til at brygge frisk espresso. Alternativt kan du bruge en kaffemaskine eller en anden metode, du foretrækker.
- Klargør glas: Vælg fire små skåle eller glas til servering. De skal kunne tåle varme, da du hælder varm espresso over isen.
- Tilføj is: Læg en stor kugle vaniljeis i hver skål eller glas.
- Hæld espresso: Hæld straks et dobbelt espressoshot over hver kugle is. Hvis du vil tilføje likør, kan du gøre det nu ved at hælde 2 cl Amaretto eller Kahlúa over isen, før du tilføjer espressoen.
- Server med det samme: Affogato bør serveres straks efter, at espressoen er hældt over isen for at nyde den perfekte balance mellem varm og kold.
Hvor stammer affogato fra?
Affogato stammer fra Italien, som er kendt for sin stolte kaffekultur og udsøgte desserter. Ordet “affogato” betyder “druknet” på italiensk, hvilket henviser til hvordan isen “drukner” i espressoen. Det er en klassisk italiensk kombination, der kombinerer det bedste fra både kaffeverdenen og dessertverdenen til en skøn dessert.