korrekt-affaldssortering-baeredygtigt-og-miljoevenligt

Affaldssortering – Sorter dit affald korrekt for god klima-karma

Affaldssortering er et rigtig godt sted at starte, hvis man gerne vil leve en smule mere bæredygtigt eller klimavenligt. Affaldssortering har et kæmpe potentiale. Miljøstyrelsen estimerer nemlig at hele 90 % af alt tørt affald, som sorteres kan genanvendes. Vådt affald, såsom madrester og organisk affald, laves til biogas. Biogas benyttes bl.a. til elektricitet og fjernvarme. 12 kg. vådt affald har det samme energiindhold som 1 liter råolie. Og det kræver endda ikke særlig meget af dig at sortere dit affald. Kravene til affaldssortering varierer fra kommune til kommune. Men uanset hvilke krav din kommune stiller til affaldssortering, så kan du finde tips og tricks til nem affaldssortering her.

Bæredygtighed og miljøvenlighed - affaldssortering

Når du sorterer dit affald bidrager du aktivt til, at materialer som kan genanvendes, bliver genanvendt til nye produkter. Genanvendelse er godt for klimaet, da det kræver langt flere ressourcer at producere nyt plastik, pap, glas og metal fremfor at bruge det, som allerede er produceret.

Hvis affald blot smides i en stor container vil det hele ryge i en stor pærevælling på forbrændingsanlægget. Og her er der ingen chance for, at det bliver genanvendt. Tværtimod, så bliver værdifuldt materiale brændt, og der må benyttes nye ressourcer på, at producere nyt plastik, pap, glas og metal.

Miljøstyrelsen har estimeret at hvis alle danskere sorterede alt husholdningsaffald frem for at sende det til forbrændingsanlæget, vil miljøet årligt kunne skånes for ca. 589.000 tons CO2-udledning. Det svarer til den totale CO2-udledning for omkring 70.000 danskere.

Affaldssortering på den nemme måde

Faktisk kræver det ikke meget af dig, at affaldssortere. Kommunen er ansvarlig for at komme og afhente dit sorterede affald. Hvordan du sortere det er noget mere op til dig selv. Det der er vigtigt ved et godt sorteringssystem er at der er en adskilt beholder til hver type affald, at det er nemt at fylde og tømme og at det har den rette størrelse. F.eks. har du brug for mere plads til restaffald end til batterier. Der er flere kommuner, som tilbyder forskellige løsninger, såsom mindre og praktiske affaldsspande eller adskilte beholdere, som passer ind i et skab under håndvasken eller i en køkkenskuffe. Hvis du er nysgerrig på, hvad din kommune tilbyder af løsninger, så kig på deres hjemmeside. 

Udover hvad kommunen tilbyder er det altid nemt at indrette sig hjem, så affaldssortering bliver gjort nemt og bekvemt i en hektisk hverdag. Der findes mange forskellige kreative affaldssorteringsspande, reoler, poser, osv. De fleste boligbutikker tilbyder mange forskellige kreative løsninger i forskellige prislejer. 

Bæredygtig livsstilsblog - affaldssortering

Hvis du har et stort køkken giver det god mening at indrette pladsen under vasken eller en køkkenskuffe med affaldsspande. 

Hvis du ikke har et stort køkken kan du måske tage dit bryggers eller et lille gangareal i brug. Nogle ideer til god affaldssortering er bl.a.: 

Kasser: 

Køb nogle almindelige kasser, som kan sættes i en køkkenskuffe eller på et reolsystem. Du kan også have kasser med hjul på stående på gulvet eller stable kasserne på hinanden for at spare plads. Sæt evt. nogle skilte på kasserne, så du nemt kan se, hvilken kasse, der er til hvilket affald.

Net: 

Net er rigtigt smarte at benytte, hvis du ikke har særlig meget plads. De er især gode til mindre lejligheder. Du kan f.eks. sætte knager op på bagsiden af en dør, hvor nettene kan hænge. Her kan du have forskellige net til dit forskellige affald. Derudover er et net nemt at tage med ned til en container, når det skal tømmes. 

Affaldsspande: 

Affaldsspande fås i mange forskellige farver og designs. På den måde kan du også få et sorteringssystem, som passer til din indretning derhjemme. Køb forskellige affaldsspande og sæt evt. skilte på, så du kan se hvilken affaldsspand, der er til hvilken type affald. 

Affaldssortering på den nemme måde - bæredygtig livsstilsblog

Uanset hvilken affaldssorteringsløsning du benytter dig af, kan du bl.a. sortere i disse typer af affald: 

Bioaffald:

Bioaffald indbefatter madrester. Lær mere om at hvordan du opbevarer frugt og grønt for at få den længste holdbarhed eller opskrifter til at formindske madspild.

Restaffald:

Restaffald er general mademballage og hygiejneaffald. Det indbefatter mælkekartoner, smørbakker, tandpastatuber, dressingflasker, chipsposer, slikpapir og pizzabakker. 

Glas, hård plast og metal:

Glas, hård plast og metal kan være konservesglas og -dåser uden pant, bøtter og pakke i plast f.eks. fra pålæg og kartoffelsalat og foliebakker.

  • Husk at skylle glas med koldt vand, da gamle madrester ellers ender med at mugne. Det kan potentielt gøre det sorterede affald ubrugeligt. Du kan evt. skylle dem med genbrugsvand, såsom kogevandet fra pastaen eller kartoflerne. 
  • Du bør altid skrue låget af Dolomioen, vinen, osv. Da glas og metal er forskellige materialer, skal de behandles forskelligt. Dette kan ikke sorteres korrekt, hvis de sidder sammen. 
  • Der må ikke komme blød plast i, såsom plastikposer, da disse ender med at sidde fast i sorteringsanlægget.

Papir og småt pap:

Papir og småt pap, såsom æggebakker, papæsker, aviser, magasiner og ugeblade.  

Batterier:

Batterier indbefatter alle former for batterier inkl. husholdningsbatterier, genopladelige batterier og batterier fra legetøj og høreapparater.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.