æblechutney
| | |

Æblechutney

Den her æblechutney er bare super lækker. Den har en skøn smag af søde æble, som er kombineret med skønne krydderier og eddike. Krydderier som kanel, kardemomme, spidskommen og sennepsfrø giver et aromatisk twist, mens chili eller peber kan give lidt ekstra varme.

Chutneyen kan spises til tapas, et ostebord, til salater, grillede grøntsager, brød og sandwiches. 

Chutney har sin oprindelse i Indien, men er blevet populær verden over som tilbehør til både varme og kolde retter. 

Hvis du har nogle æbler, som nærmer sig sidste holdbarhed er det perfekt at lave dem til chutney for at forlænge deres holdbarhed. 

Chutney laves af forskellige frugter og grøntsager. Ofte indeholder de en blanding af krydderier, eddike og sukker. Den blev introduceret til Europa af briterne under kolonitiden og har siden udviklet sig til en fast bestanddel af europæisk og vestlig madlavning, særligt som tilbehør til varme og kolde retter. Æblechutney er en vestlig variant af den klassiske chutney, hvor æbler er blevet den primære ingrediens, særligt i Skandinavien, hvor vi har masser af æbler.

Prøv også æblemarmelade eller agurkerelish

Æblechutney

Antal

4

glas
Tid

1

hour 

Ingredienser

  • 1 kg æbler (gerne madæbler som Granny Smith eller Belle de Boskoop)

  • 1 stor løg, finthakket

  • 2 fed hvidløg, finthakket

  • 50 g frisk ingefær, finthakket

  • 150 g rosiner eller tørrede abrikoser, grofthakkede

  • 300 g brun farin (eller rørsukker)

  • 300 ml æblecidereddike (eller hvidvinseddike)

  • 1 tsk kanel

  • 1 tsk sennepsfrø

  • 1 tsk stødt spidskommen

  • ½ tsk chiliflager (valgfrit, hvis du ønsker lidt varme)

  • 1 tsk salt

  • Friskkværnet peber

Vejledning

  • Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker. Du kan vælge, om du vil have dem i mindre tern eller lidt større stykker, afhængigt af hvor chunky du ønsker din chutney.
  • Varm en stor gryde op ved middel varme, og tilsæt lidt olie. Sauter det hakkede løg i et par minutter, indtil det er blødt og gennemsigtigt. Tilsæt hvidløg og ingefær, og steg det i yderligere 2 minutter. Tilsæt sennepsfrø, kanel, spidskommen og chiliflager (hvis du bruger det), og lad krydderierne varme igennem i 1-2 minutter indtil de begynder at dufte.
  • Kom æblerne og de hakkede rosiner eller abrikoser i gryden. Rør det hele sammen, så æblerne er dækket af krydderier og løgblandingen.
  • Hæld sukkeret og eddiken i gryden og rør rundt. Bring blandingen i kog, og skru derefter ned for varmen, så det simrer.
  • Lad chutneyen simre uden låg i cirka 45-60 minutter, eller indtil æblerne er møre, og væsken er kogt ind til en tykkere konsistens. Rør indimellem, så chutneyen ikke brænder på i bunden. Smag til med salt og friskkværnet peber.
  • Når chutneyen er færdig, skal du hælde den på rene, skoldede glas, mens den stadig er varm. Fyld glassene, og luk dem. Lad glassene køle helt af ved stuetemperatur, og opbevar dem derefter i køleskabet.

Similar Posts

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *